Ξεκινήσαμε σήμερα μιλώντας για τα γεγονότα της 25ης Μαρτίου του 1821. Έφτιαξα μια ιστοριογραμμή για να καταννοήσουν τα 400 χρόνια τούρκικης σκλαβιάς αλλά και τα χρόνια του αγώνα που ακολούθησε. Μιλήσαμε για τους κλέφτες και τους αρματωλούς, το καραούλι και τις γυναίκες της επανάστασης.
Αυτό που ήθελα, όμως, να τονίσω στα παιδιά ήταν ο διχασμός των Ελλήνων τα χρόνια του Αγώνα. Τι συμβαίνει όταν δεν είμαστε ενωμένοι, όταν δεν προσπαθεί ο καθένας από το δικό του πόστο να βοηθήσει στο κοινό καλό αλλά απλά προσπαθεί να γίνει εκείνος αρχηγός ή να πει την τελευταία λέξη; Ποιος κερδίζει σε αυτές τις περιπτώσεις και ποιος χάνει; Τι σημαίνει η λέξη: ΔΙΧΟΝΟΙΑ; Πέρα από την ιστορία, αυτές τις λίγες μέρες, θα μάθουμε και το τι αυτή μας διδάσκει πίσω από τα γεγονότα και τους ήρωες.
Ο στόχος όλων των Ελλήνων στην επανάσταση του ‘21 ήταν ένας: η ελευθερία. Εμείς αποτυπώσαμε τον στόχο αυτό φτιάχνοντας λευκά περιστέρια που κρατάνε με το ράμφος τους καμπάνες και ταξιδεύοντας σε όλη την Ελλάδα μεταφέρουν το μήνυμα της λευτεριάς ώστε να το μάθουν όλοι, αλλά και να μην το ξεχάσουν;).
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε:
-Πλαστικά ποτηράκια ντυμένα (κολλήμενα) με μπλε και άσπρο γκοφρέ ή αφρώδη ποτηράκια μιας χρήσης βαμμένα με μαρκαδόρο στα χρώματα της ελληνικής σημαίας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κυπελάκια από παιδικά γιαούρτια.
-Σύρματα πίπας και κουδουνάκια
Αλλά φυσικά, μην κολλήσετε! Φτιάξτε τα όπως τα φαντάζεστε και σας αρέσουν και κρεμάστε τα να πετάνε παντού στην τάξη.
Kαι μια που η ιστορία αυτής της χώρας έχει προπονήσει τα περιστέρια της τόσο καλά στα δρομολόγια, μήπως να ξαναζώνονταν τις καμπάνες και σήμερα; Keep walking xxx