Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Βασιλόπιτα για μικρούς και μεγάλους.

           cntrykitchen

Την παρακάτω συνταγή για βασιλόπιτα την έκανα πρώτη φορά πέρυσι. Είναι πολύ εύκολη και αρέσει στα παιδιά τρελλά! Δεν φουσκώνει πολύ σαν μια κλασική βασιλόπιτα είναι, όμως, νόστιμη. Δεν θυμάμαι, επίσης, αν την είχα δει στη Βέφα ή σε κάποια άλλη εκπομπή (μικρό το κακό:).

ΥΛΙΚΑ
3 1/2 κούπας αλέυρι
1/3 κούπας ζάχαρη
1 κ.γ αλάτι
1 κούπα γάλα χλιαρό
2 κ.σ βούτυρο λιωμένο
1 αυγό και 1 κρόκο (το ασπράδι φυλάξτε το θα το χρειαστούμε)
1/2 κούπα ζάχαρη
1 κ.σ κανέλα
1/2 κούπα καρύδια χοντροκομμένα
1/3 κούπας βούτυρο μαλακό
κερασάκια γλασέ κομμένα ή ρόδι ή αποξηραμένα φρούτα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μπώλ ανακατεύουμε αλεύρι-μαγιά-ζάχαρη-αλάτι. Στη συνέχεια ανοίγουμε μια λακουβίτσα στη μεση και (όχι δεν πέφτουμε μέσα) ρίχνουμε γάλα-βούτυρο λιωμένο-1 αυγό και 1 κρόκο. Σταδιακά από τα τοιχώματα του μπώλ ενσωματώνουμε το αλέυρι στο υγρό μείγμα ώσπου να γίνουν όλα ένα ομοιογενές μαλακό ζυμάρι. Το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε να ξεκουραστεί 5’.
Μετά ανακατεύουμε καρύδια-ζάχαρη-κανέλα.
Παίρνουμε το ζυμάρι και το χωρίζουμε σε 3 μπάλες. Θα τις ανοίξουμε όλες σε χοντρά φύλλα στρογγυλλά με διάμετρο 30εκ. περίπου.
Σε αντικολλητικό στρογγυλό ταψί βάζουμε το πρώτο φύλλο, το αλοίφουμε παντού με μαλακό βούτυρο και το ραντίζουμε με το μείγμα των καρυδιών. Συνεχίζουμε από πάνω με το δεύτερο φύλλο--->βούτυρο--->καρύδια. Τελειώνουμε με το τρίτο φύλλο. Δεν το αλοίφουμε απλά τοποθετούμε στη μέση ένα πιατάκι ελληνικού καφέ και με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε από κει που τελειώνει το πιατάκι μέχρι το χείλος του ταψιού 16 κομμάτια γύρω γύρω. Μετά πιάνουμε το καθένα από αυτά και το στρίβουμε 3 φορές (το βιδώνουμε:). Μην ξεχάσετε στο σημείο αυτό να βάλετε μέσα το φλουρί. Και επειδή ούτε εγώ καταλαβαίνω τί λέω, ιδού η φετινή προσπάθεια:

PC280120  PC280121

Ύστερα βγάζουμε το πιατάκι (εγώ στο σημείο αυτό το διακοσμώ στη μέση με κερασάκια ή ρόδι ή αποξηραμένα φρούτα ο,τι έχω τέλος πάντων) και το αφήνουμε σκεπασμένο με μεμβράνη να διπλασιαστεί σε μέγεθος 15’-40’ πέρίπου.
Μόλις “ανέβει” παίρνουμε το ασπράδι (που σας είπα να φυλάξετε στα υλικά) που το έχουμε ανακατέψει με μια κουταλιά ζάχαρη και αλοίφουμε όλη τη βασιλόπιτα.
Μετά φούρνο στους 180, αέρα, μεσαία σκάλα, για 25’.

Το αποτέλεσμα είναι αυτό:
PC280128

Άντε βρε! Και του χρόνου να είμαστε καλά! Μέχρι τότε Keep Walking xxx.