Κυριακή 6 Μαρτίου 2011

Μίξη χρωμάτων

        Οι βροχές του Μάρτη σε συνδυασμό με τον ήλιο φέρνουν πολύ συχνά και ένα ουράνιο τόξο μαζί για παρέα. Και μπορεί οι περισσότεροι να έχετε δουλέψει τη μίξη χρωμάτων, για όσους όμως δεν το έχετε κάνει ο Μάρτιος προσφέρει μια καλή ευκαιρία.

Οι τρόποι για να πειραματιστούμε για την μίξη χρωμάτων είναι πραγματικά πάρα πολλοί.
- Ανακατεύουμε 2 χρώματα αυτούσια (π.χ κόκκινο και κίτρινο) ή βυθίζουμε στο νερό ένα κόκκινο και ένα κίτρινο κομμάτι γκοφρέ (μαζί) και παρατηρούμε τί γίνετε.
- παίζουμε με τις ζελατίνες (κόκκινο/ κίτρινο/ μπλε) τοποθετώντας τη μια πάνω στην άλλη.
- αναμιγνύουμε πλαστελίνες ή χρωματισμένο ζυμάρι.
Εγώ σήμερα θα σας πω για ένα ακόμα πείραμα που μπορείτε να κάνετε και είναι λίγο πιο εντυπωσιακό για τα παιδιά γιατί εξελίσσεται αργά. Παίρνετε ένα στρογγυλό ταπεράκι ή πιάτο με λίγο γάλα (ή άσπρο χρώμα) και ρίχνετε  2-3 σταγόνες χρώμα ζαχαροπλαστικής από το κάθε χρώμα. Να έχουν μια μικρή απόσταση μεταξύ τους. Στη συνέχεια στη μέση ρίχνετε 1-2 σταγόνες υγρού πιάτων και παρατηρείτε με τα παιδιά τις ενώσεις χρωμάτων που σχηματίζονται (το υγρό πιάτων “ταξιδεύει” στο γάλα και το ένα χρώμα ενώνεται με το άλλο). Ταυτόχρονα τα παιδιά κάνουν τις υποθέσεις τους. Μπορείτε να έχετε έτοιμο και ένα πίνακα με τα χρώματα σε κάθετη διάταξη και κάθε φορά που γίνετε μια ένωση τα παιδιά συμπληρώνουν το δεύτερο χρώμα της ένωσης και το αποτέλεσμά της.
P3060328  P3060331  P3060336
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και το παρακάτω υλικό για να έχετε μια σχηματική αναπαράσταση των ενώσεων.

                        mixh xrwmatwn 2             mixh xrwmatwn

Τέλος, φτιάξτε με τα παιδιά τα “Τρελλοπλυντήρια”. (όταν το τραγούδι εμπνέει, βλ., " ρούχα μαζί που πλύθηκαν κι έχουνε γίνει ρόζ” ;)
Εκτυπώστε την παρακάτω φωτοτυπία του πλυντηρίου που έφτιαξα και ζητήστε από τα παιδιά να χρωματίσουν τα ρούχα  που θα βάλουν στο πλυντήριο. Κόψτε την πόρτα του πλυντηρίου ή αφήστε τα παιδιά που έχουν επιδεξιότητα με το ψαλίδι να την κόψουν και ετοιμάστε  γκοφρέ μπλούζες και παντελόνια στα 3 βασικά χρώματα.  Για την δραστηριότητα αυτή θα χρειαστείτε ακόμα πλαστικές θήκες από cd ή σακουλάκια που κλείνουν από πάνω (zip lock λέγονται).Τα παιδιά αφού χρωματίσουν τα ρούχα που είναι πάνω από το πλυνήριο με τα χρώματα που θέλουν βάζουν μέσα στο σακουλάκι τους τα κομμάτια γκοφρέ που αντιστοιχούν στην επιλογή τους βάζουμε και λιγάκι νερό μέσα στο σακούλι και σφραγίζουμε με χαρτοταινία ή ζελοτέϊπ το σακουλάκι πίσω από το πλυντήριο. Τα παιδιά ανακινούν το πλυντήριό τους και η πλύση ξεκινάει;).
trelloplynthrio    P3060326  P3060327
P3060329  P3060339  P3060338

Καλή διασκέδαση σε όλους σήμερα. Keep walking παιδιά xxx.