Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015

Mαθηματικά με τις γυναίκες του ‘40 και τα νέα της εποχής.

Μια και η φετινή μου τάξη είναι κατά το 80% κορίτσια, σκέφτηκα να τους δείξω πόσο δύναμη έχουν οι γυναίκες και πόσο πολύ βοήθησαν στον αγώνα  για την ελευθερία. Έτσι, παρατηρήσαμε και συζητήσαμε τις παρακάτω φωτογραφίες,
                    
                            


και μετά χωριστήκαμε (νήπια) σε τρεις ομάδες προσπαθώντας η κάθε μία να φορτώσει πρώτη τα πολεμοφόδια στο ξύλινο κιβώτιο. Έτσι, εξασκηθήκαμε στους συμβολισμούς του ζαριού προσπαθώντας να αναγνωρίσουμε κάθε φορά την ποσοτική τους αξία.
20151021_095421
                                            κουτιά σφαίρες
Μπορείτε ακόμα να βρείτε διαφορετικού μεγέθους κουτιά και με τα ξύλινα τουβλάκια σας να παίξετε/ πειραματιστείτε με τους όγκους (πόσο χωράει;) ή το βάρος (ποιο είναι το πιο βαρύ;) κάνοντας υποθέσεις και επαληθεύσεις. Και μία εργασία για εξάσκηση με τους αριθμούς.                                  


σφαίρες-κιβώτια
Επίσης, μπορείτε να δουλέψετε τα μεγέθη με τα προνήπια και σαν εμπέδωση να κάνετε την παρακάτω άσκηση.
γαϊδουράκια


Εμείς, τελειώσαμε αυτή την ενότητα παίζοντας ένα ψυχοκινητικό παιχνίδι στο οποίο προσπαθούμε να μεταφέρουμε “πολεμοφόδια” γρηγορότερα από την άλλη ομάδα, περνώντας μέσα από διάφορα εμπόδια. Δύσκολα πράγματα, γιατί πολλές φορές τα πολεμοφόδια τα χάναμε στο δρόμο;)
1

Τελικά το αποτέλεσμα ήρθε ισόπαλο και πήγαμε στα σπίτια μας όλοι χαρούμενοι:)
Η συζήτηση για τα γεγονότα της εποχής εκείνης οδήγησε και στην δημιουργία των δικών μας εφημερίδων(νήπια). Οι δημοσιογράφοι χωρίστηκαν και σε τέσσερις ομάδες και η κάθε ομάδα έπρεπε να βρει το όνομα της εφημερίδας της, να γράψει την ημερομηνία, να περιγράψει την φωτογραφία, να ζωγραφίσει μια γελοιογραφία και να διακοσμήσει την εφημερίδα με τον σωστό τρόπο.
                  20151022_100848 20151022_104038
Μάθαμε ακόμα να τραγουδάμε και το:         

Keep walking xxx