Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Τα ραβδάκια της 28ης Οκτωβρίου και ένα παιχνίδι λέξεων

          Για όσους μας παρακολουθούν από την αρχή της χρονιάς θα ξέρουν οτι φέτος έχουμε  μια τάξη μαθητευόμενων μάγων. Έτσι αφού μάθαμε για την ιστορία της 28ης Οκτωβρίου του ‘40 φτιάξαμε ελληνικά μαγικά ραβδάκια που μας θυμίζουν τους ήρωες εκείνης της εποχής αλλά έχουν την ιδιότητα να διώχνουν μακρυά κάθε πόλεμο. Λειτουργούν και σε περιπτώσεις τσακωμών μεταξύ φίλων (δοκιμασμένο προϊόν;).

                                                  image

                                                   (κλικ στην εικόνα)

IMG_4207    IMG_4208   IMG_4209

Προσπαθήσαμε, όμως, να βρούμε και τι σωστές λέξεις απαντώντας στις ερωτήσεις. Οι λέξεις που μάθαμε σήμερα ήταν, ΝΑΙ – ΟΧΙ –ΑΕΡΑΣ.

Τα παιδιά ήταν χωρισμένα σε ομάδες των 4αρων και στο πάτωμα υπήρχαν κολλημένες σε κύκλους οι παραπάνω λέξεις (επί τέσσερα) γραμμένες, όμως, με διαφορετική η κάθε μια γραμματοσειρά. Η κάθε ομάδα έπρεπε να απαντήσει στην ερώτηση που της έκανα (π.χ ήταν ο αρχηγός των Ιταλών ο Μουσολίνι; ) εγώ τους έδειχνα την καρτέλα με τη λέξη που απαντούσαν και μετά έπρεπε να τρέξουν και να πατήσουν επάνω σε έναν κύκλο που έγραφε τη λέξη αυτή (αναγνώριση και αντιστοίχιση).  Επειδή οι λέξεις είναι μικρές μπορούν να παίξουν το παιχνίδι και τα προνήπια. Είναι ευκαιρία να καταλάβουν  οτι όταν κάνουμε ταύτιση δύο λέξεων θα πρέπει  όλα τα γράμματά τους  να ταιριάζουν για να είναι ίδιες και όχι μόνο το τελευταίο ή το πρώτο. Επίσης, η διαφορετική γραμματοσειρά τους εξοικεώνει με τους πολλούς διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους μπορεί να γραφτεί ένα γράμμα, πράγμα που δεν το διαφοροποιεί φωνολογικά.

                                             λεξεις 28η 2  λέξεις 28η οκτωβρίου

IMG_4212

IMG_4210

Keep walking xxx