Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

Οι αισθήσεις μου: όσφρηση και γεύση

 

         Η όσφρηση και η γεύση είναι δυο αδερφές αισθήσεις που αλληλοσυμπληρώνονται και που μαζί είναι φρουροί της διατήρησης της υγείας μας.

 

                                   σάρωση0004

 

Ρωτάμε τα παιδιά να μας πούν τι κάνουμε τις περισσότερες φορές πριν βάλουμε κάτι στο στόμα μας που δεν ξέρουμε τί είναι ή δεν το βλέπουμε καλά.

Το μυρίζουμε! Η όσφρηση είναι σημαντική γιατί μας προστατεύει από ατυχήματα που μπορούμε να πάθουμε, όπως όταν φάμε, για παράδειγμα, ένα χαλασμένο γιαούρτι. Άλλωστε όταν θεωρούμε ένα φαγητό γευστικό ή νόστιμο συνήθως μας αρέσει η μυρωδιά του και το αντίθετο.

 

                                σάρωση0006

                     (εικόνα από το βιβλίο: ΜΗΛΟ της γνώσης, εκδ., Καστανιώτης)

 

Με βάση τα παραπάνω κάναμε μια δραστηριότητα όπου τα παιδιά μύρισαν διάφορες τροφές χωρίς να βλέπουν και αποφάσισαν αν θα τις έτρωγαν ή θα τις πέταγαν στα σκουπίδια.

 

   PB140267    PB140271

 

                                         TRWW-DEN TRWW

 

 

Μπορείτε να κάνετε και την ακόλουθη άσκηση:

 

                   wraia-asxhmh       asxhmawraia

                                      (νήπια)                                             (προνήπια)

 

 

                                       σάρωση0007

Συνήθως όταν μιλάμε για τη γεύση δίνουμε στα παιδιά να γευτούν διάφορες τροφές και τους ζητάμε να μας πούν πως τις νιώθουν στο στόμα τους (αλμυρή, γλυκιά, πικρή κτλ). Με αφορμή αυτή τη δραστηριότητα μπορούμε να μιλήσουμε για τους γευστικούς κάλυκες της γλώσσας μας.

                        γεύσεις   Image8

 

Εκτυπώστε τη δεύτερη εικόνα σε ρόζ χαρτονάκι και ζητήστε από τα παιδιά να κόψουν τις λέξεις και να τις κολλήσουν εξωτερικά από τη γλώσσα στο σωστό σημείο (τα νήπια μπορούν να τις γράψουν) και στη συνέχεια δώστε τους είδη που αντιπροσωπεύουν την κάθε γεύση για να τα κολλήσουν πάνω στη γλώσσα (π.χ αλάτι, μαύρη ζάχαρη, καφέ, φλούδες λεμονιού κ.α).

 

Αυτά για σήμερα. Καλή εβδομάδα σε όλους και Keep walking xxx