Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

Τα φύλλα του φθινοπώρου


          Εξήγησα στα παιδιά οτι το φθινόπωρο είναι στην ουσία μια προετοιμασία για να έρθει ο χειμώνας. Όπως οι άνθρωποι ετοιμάζονται για να υποδεχτούν τον κρύο χειμώνα (αποθηκεύουμε τα καλοκαιρινά ρούχα, γεμίζουμε με πετρέλαιο –συγνώμη ήθελα να πώ “γεμίζαμε”-τις δεξαμενές για να μπορούμε να ανάβουμε το καλοριφέρ, αγοράζουμε ξύλα για το τζάκι ή τη σόμπα, στρώνουμε τα χαλιά στο σπίτι) το ίδιο κάνει και η φύση.
Τα χρώματα που βλέπουμε στα δέντρα δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια προετοιμασία. Για να εξηγήσετε στα παιδιά πως γίνετε αυτή η προετοιμασία δείξτε τους το παρακάτω υλικό. 

fyllo1fyllo2fyllo3fyllo4fyllo5fyllo6
fyllo7fyllo8








(εικόνες από το: http://www.kidzone.ws)

Μπορείτε ακόμα να δείτε το πράσινο και το κίτρινο χρώμα που υπάρχουν μέσα στα φύλλα κάνοντας το παρακάτω πείραμα:
PA081198
                                          υλικά που θα χρειαστείτε.

PA081212      κόψτε σε μικρά κομμάτια φύλλα μέσα σε γυάλινα βαζάκια και πατήστε τα καλά με ένα κουταλάκι για να βγεί ο χυμός του (εαν έχετε γουδί κοπανίστε τα μέσα στο γουδί για λίγο και μετά βάλτε τα στα βαζάκια).

PA081200
Ρίξτε οινόπνευμα στα βαζάκια τόσο όσο να σκεπαστούν τα φύλλα σκεπάστε τα με ένα αλουμινόχαρτο. Βάλτε τα βαζάκια σε μια ρηχή λεκάνη με πολύ ζεστό νερό (ένα δάχτυλο περίπου). Αφήστε τα για 30' ανακινώντας τα βαζάκια κάθε 5΄. Χρησιμοποιείστε το χρονόμετρο και αναθέστε σε έξι παιδιά να κάνουν αυτή τη δουλειά (ένα κάθε 5λεπτο).

PA081204




Στη συνέχεια, κόψτε από ένα φίλτρο καφέ δύο ταινίες και αφήστε τις ταινίες να τραβήξουν προς τα πάνω το υγρό. Περιμένετε να στεγνώσουν. Και ιδου!

                                          PA081211

Παράλληλα με το πείραμα μπορείτε να φτιάξετε και φθινοπωρινά φύλλα από φίλτρα καφέ για να διακοσμήσετε τα παράθυρα της τάξης σας ή τις πινακίδες. Κόψτε τα φίλτρα σε σχήμα φύλλων, δώστε στα παιδιά να τα χρωματίσουν με μαρκαδόρους με τα χρώματα του φθινοπώρου και στη συνέχεια αφού τα αραδιάσετε σε ένα πάγκο ή ταψί ψεκάστε τα με νερό (να ποτίσουν καλά) και αφήστε τα να στεγνώσουν. Μόλις στεγνώσουν φτιάξτε τα νεύρα των φύλλων και κρεμάστε τα με λεπτές κλωστές στα παράθυρά σας.

                                     PA091213

Μπορείτε ακόμα να να μαζέψετε φύλλα με τα παιδιά, να τους πείτε να φέρουν ή να τους φέρετε εσείς και το καθένα να διαλέξει το δικό του. Μοιράστε σε κάθε παιδί το παρακάτω φυλλάδιο και συμπληρώστε το όλοι μαζί ταυτόχρονα. Το φύλλο του μπορεί να το κολλήσει το καθένα στο κουτάκι ή να το αποτυπώσει σαν στάμπα με χρώμα.

φύλλο


Keep walking xxx