Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Κόκκινη φυλή: ασπίδες και παρφλές

          Έχουμε άγνωστες λέξεις στον τίτλο;  Μία παρουσίαση που ετοίμασα σχετική με την κόκκινη φυλή, θα σας λύσει όλες τις απορίες;).

image

Την παρουσίαση αυτή θα την χρησιμοποιήσουμε κατα τη διάρκεια της εβδομάδας ως  αφόρμηση για την ενότητα της κάθε ημέρας γι’ αυτό και τα παιδιά θα την δουν σταδιακά.

Σήμερα, επικεντρωθήκαμε περισσότερο στο ντύσιμο των Ινδιάνων και τα διάφορα αξεσουάρ που χρησιμοποιούν.  όμως πριν γίνει αυτό έπρεπε να ξαναβαφτιστούμε. Ετοιμάσαμε, λοιπόν, κορδέλες με φτερά και χάντρες για τα μαλλιά μας, που πάνω έγραφαν το ινδιάνικο όνομά μας. Κάθε πρωί που θα ερχόμαστε στη “φυλή” μας, θα φοράμε την κορδέλα μας και θα γινόμαστε Ινδιάνοι;).

IMG_5242IMG_5240

IMG_5243

Ανάμεσα σε όλα τα άλλα μάθαμε για τα παρφλές (δερμάτινα τσαντάκια για τη μεταφορά κρέατος) και μάλιστα τα κορίτσια έφτιαξαν και τα δικά τους.

IMG_5235IMG_5238  χρωματισμοί 

Ετοίμασα έναν πίνακα αναφοράς με τα παραπάνω χρώματα, τα οποία χρησιμοποιούσαν οι Ινδιάνοι και τα παιδιά έπρεπε να χρωματίσουν το παρφλές τους χρησιμοποιώντας τον πίνακα αναφοράς. Μετά έκοψαν περιμετρικά στο οβάλ σχήμα και το διπλώσαμε σαν πακέτο.

Στα προνήπια αφήστε να επιλέξουν εκείνα τα χρώματα που θέλουν βάφοντας τα κυκλάκια στο φυλλάδιό τους.

πουγκιά ν  πουγκια ν2      σάρωση0074 σάρωση0075

                (νήπια)                                                (προνήπια)

Με τον ίδιο τρόπο τα αγόρια χρωμάτισαν και έκοψαν μια ασπίδα.

aspida pronhpia   aspida 

(προνήπια)            (νήπια)

IMG_5236

Σημειώσεις: Οι χάντρες στα παρφλές είναι από ψημένη αλατοζύμη. Τις ασπίδες τις εκτυπώσαμε σε Α3 και όταν τελείωσαν τα παιδιά επισυνάψαμε από πίσω ένα μακρόστενο κομμάτι χαρτόνι κατα μήκος, για να περνάνε οι πολεμιστές από μέσα το μπράτσο τους;). Τέλος, προτείνω αν κάνετε η δραστηριότητα να χρησιμοποιήσετε λαδοπαστέλ ή κηρομπογιές γιατί θα δώσουν ένα πιο καθαρό αποτέλεσμα.

Αυτά για σήμερα, σας φιλώ! Keep walking xxx