Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

Πρώτη μέρα στο σχολείο: δραστηριότητα


         Ωραία, λοιπόν, ήρθανε τα παιδιά την πρώτη μέρα. Άλλα γνωρίζονται μεταξύ τους, ή έχουν ξαναπάει στο Νηπιαγωγείο και άλλα όχι. Αυτό που με ενδιαφέρει εμένα την πρώτη μέρα είναι να τους δημιουργήσω μία αίσθηση οικειότητας που θα τα κάνει να νιώσουν ασφάλεια.
Θα χρησιμοποιήσω δύο ήρωες που αγαπάνε όλα τους σχεδόν, τη Ντόρα την εξερευνήτρια και τον Ντιέγκο. Αμέσως η ομάδα θα αποκτήσει ένα κοινό σημείο αναφοράς. Διαβάζουμε την ιστορία “Πρώτη μέρα στο σχολείο” από τη σειρά Ντόρα η μικρή εξερευνήτρια, εκδ., Μίνωας. Τη βρίσκετε στα μεγάλα σούπερ μάρκετ και στα βιβλιοπωλεία. (3,5 – 4 ευρώ)                       
Υπόθεση: “Η Ντόρα και ο Μπουτς συναντούν τη δασκάλα τους πηγαίνοντας στο σχολείο. Όμως, το λάστιχο στο ποδήλατό της σκάει και η δασκάλα πρέπει να φτάσει πριν τους μαθητές της στο σχολείο! Η Ντόρα και ο Μπουτς θα καταφέρουν να σώσουν την κατάσταση;
Ανακάλυψέ το σ΄ αυτήν τη συναρπαστική περιπέτεια!”

                     
                                            image

Υπάρχει άλλη μια ιστορία με τον ίδιο τίτλο, της ίδιας σειράς την οποία μπορείτε να δουλέψετε με τον ίδιο τρόπο.
                                                    image

Αφού διαβάσετε με τα παιδιά την ιστορία τους δίνετε μια μικρή φωτογραφία τους και τα ρωτάτε αν θέλουν να πάνε και εκείνα στο Νηπιαγωγείο της Ντόρας. Φωνάζουμε τον Ντιέγκο που οδηγάει το σχολικό και το κάθε παιδί επιβιβάζετε (κολλάει τη φωτογραφία του όπου θέλει ) στο λεοφωρείο μας.

P9111155

Στο μεταξύ έχουμε ετοιμάσει και τοποθετήσει στον πίνακά μας τα στοιχεία της ιστορίας. Δεν χρειάζετε να τα φτιάξετε όπως τα δικά μου. Μπορεί να είναι σε μέγεθος Α4 ή απλά να τα ζωγραφίσετε σε χαρτιά.

                                                       P9111157

Τα παιδιά τώρα καλούνται να ξαναθυμηθούν την περιπέτεια της Ντόρας, να ξεπεράσουν τα εμπόδια και να φτάσουν όλα μαζί στο Νηπιαγωγείο. Θα ζήσουν έτσι την πρώτη τους περιπέτεια σαν ομάδα!
Εαν αποφασίσετε να ετοιμάσετε την δραστηριότητα αυτή, κάποια από τα παρακάτω μπορεί να σας φανούν χρήσιμα.

dora  go diego go SPITIA1 SPITIA2  ΣΧΟΛΕΙΟ

Οι αγαπημένοι ήρωες των παιδιών είναι ένας τρόπος για να σπάει ο πάγος γρήγορα  μεταξύ τους, καθώς αποκτούν θέμα συζήτησης. Έτσι σιγά σιγά θα προκύψουν και οι πρώτες φιλίες.
 




Δοκιμάστε το και Keep walking!