Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Αρκτικός κύκλος: οι Εσκιμώοι

           Σήμερα γνωρίσαμε τους Εσκιμώους και τις συνήθειές τους. Πώς ντύνονται, τί τρώνε, πώς μετακινούνται κ.α

                       ESKIMOIOI ESKIMOOI ESKIMOOI3 

Αυτό που χρειάζεται να προσέχουμε στην προσέγγιση άλλων λαών κατά τη γνώμη μου είναι να μην απομακρυνόμαστε από την αλήθεια και να μην γινόμαστε γραφικοί. Οι Εσκιμώοι ΔΕΝ ζουν σε ιγκλού(= σπίτι, στη γλώσσα των Ινουίτ) πλέον, εξακολουθούν να τα κατασκευάζουν αλλά μόνο όταν βρίσκονται μακρυά από το σπίτι τους. Εξακολουθούν να μετακινούνται με έλκηθρα που τα σέρνουν σκυλιά, έχουν όμως και snowmobile. Τα παιδιά πηγαίνουν σχολείο, φοράνε τα ίδια ρούχα με έμας, έχουν ποδήλατα, παίζουν μπάσκετ κτλ.

                                                

Πολύ ωραία είναι και η σειρά του BBC για τη ζωή ένος μικρού Εσκιμώου. Εάν θέλετε να δείτε και τα έξι βιντεάκια (είναι 3λεπτα) στη σειρά πατήστε τον Εσκιμώο. Διαφορετικά πατήστε πάλι πάνω του και στη σελίδα που θα σας βγάλει, κάτω κάτω σε μια οριζόντια μπάρα είναι όλα τα βιντεάκια. Μπορείτε να επίλεξετε εσείς ποιό θα δείξετε στα παιδιά.

 

                                                                image

 

Μιλήσαμε ακόμα για τα Ίνουτσουκ (για τον τονισμό δεν είμαι σίγουρη).

      ESKIMOOI4                                                                          

Μάλιστα, το ίνουτσουκ ήταν και η μασκότ των χειμερινών ολυμπιακών αγώνων του 2010.

 

                                                             image

 

Και φυσικά φτιάξαμε και δικά μας από φελιζόλ. Τα αφήσαμε να κολλήσουν καλά (με ατλακόλ) και σήμερα θα τα βάψουμε γκρί.

 

        P1170277 P1170282

Παιχνίδι: Μόλις ετοιμαστούν, χωρίστε τα παιδιά σε δύο ομάδες/εσκιμώους. Φτιάξτε ψαράκια από κάνσον σε δύο διαφορετικά χρώματα και κρύψτε τα κάτω από τα Ίνουτσουκ σε διάφορα σημεία στην τάξη. Δύο παιδιά από την κάθε ομάδα θα πρέπει να ψάχνουν για να βρουν τους “ψαρότοπους” που κρύβουν τα δικά τους ψάρια. Μόλις βρουν έναν, παίρνουν το ψαράκι που κρύβει από κάτω και επιστρέφουν στην ομάδα τους. Συνεχίζει κάποιο άλλο παιδί. Βάλτε συγκεκριμένο χρόνο. Μόλις τελειώσει, κερδισμένη είναι η ομάδα με τα πιο πολλά ψάρια:).

Παιχνίδι: Μπορείτε ακόμα να “στήσετε” μια διαδρομή με αντικείμενα η οποία θα περιλαμβάνει δρόμους με αδιέξοδα ή εμπόδια αλλά και ίνουτσουκ (εννοείται οτι θα πρέπει να είναι απλή). Αφήστε όλα τα παιδιά να την περπατήσουν και στη συνέχεια ζητήστε τους να χωριστούν σε ομάδες και να την χαρτογραφήσουν νοερά. Φροντίστε να βάλετε αντικείμενα/ σημεία αναφοράς για να μπορούν τα παιδιά να το κάνουν εύκολα. Κάτι σαν τους χάρτες της Ντόρας της Εξερευνήτριας.

Να και μια εργασία που έφτιαξα:

                   igklo;y

 

Αυτά για σήμερα, Keep walking xxx