Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

Ένα βραβείο για τις νηπιαγωγούς

         Αυτή είναι μία ανάρτηση αφιερωμένη στις/ους συναδέλφους μου στο διαδίκτυο αλλά και σε όλες/ους εκείνες/ους  που δεν έχουν αποφασίσει ακόμα να μοιραστούν μαζί μας τη δουλειά τους και απευθείνετε στο ευρύτερο κοινό. Θέλω, λοιπόν, με αφορμή το κλείσιμο της φετινής χρονιάς να ζητήσω από τους γονείς να σταθούν δίπλα  στους δασκάλους των παιδιών τους, σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, στην προσπάθεια που κάνουν εδώ και πολλά χρόνια κάτω από συνθήκες άθλιες, που πλέον έχουν γίνει τριτοκοσμικές, να προσφέρουν στα παιδιά μας αξιοπρεπή εκπαίδευση που να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της εποχής. Πολλοί το κάνουν με μεράκι, κέφι και δημιουργικότητα άλλοι με λιγότερο. Δεν είναι της παρούσης να αναλύσουμε αυτό το θέμα τώρα. Θέλω, όμως, να γνωρίζετε πως αν λειτουργεί η δημόσια εκπαίδευση σήμερα , αυτό οφείλετε στο φιλότιμο του ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ έλληνα εκπαιδευτικού που αφού απαξιώνεται καθημερινά, αφήνεται να κολυμπάει μόνος του σε έναν ωκεανό σέρνοντας ένα διαλυμένο καράβι που κάνουν κάθε προσπάθεια, πιστέψτε με, να το βουλιάξουν εντελώς.

Ειδικά για τις νηπιαγωγούς που έχουν προσωπικά blog στο διαδίκτυο θέλω να  πω οτι εκτιμώ και σέβομαι τη δουλειά που κάνουν και αποτελούν για μένα πηγή έμπνευσης. Είναι πολύ σημαντικό το οτι προσφέρουν στην κοινότητα των νηπιαγωγών της χώρας μας το καλύτερο σεμινάριο που μπορεί να υπάρξει ποτέ σε σχέση με την real time διδακτική. Την διδακτική δλδ., σε πραγματικές συνθήκες και όχι σε θεωρητικές. Δεν είναι μόνο οι ιδέες, είναι κυρίως ο τρόπος προσέγγισης ενός θέματος και το πως αντιμετωπίζονται τα προβλήματα που προκύπτουν μέσα στην τάξη. Ότι ζητάμε δλδ., από τις επιμορφώσεις και τις σχολικές συμβούλους και σχεδόν ποτέ δεν το έχουμε ή δεν το έχουμε όπως θα το θέλαμε για να έχει νόημα.

Κλείνοντας να πω οτι ο ρόλος της νηπιαγωγού στο σύγχρονο σχολείο είναι καθοριστικός. Εδώ θα μπουν όλες οι βάσεις, γνωστικές, αξιακές, ηθικές και εδώ θα αξιολογηθούν τα προβλήματα που ενδεχομένως προκύψουν αργότερα, ώστε να αντιμετωπιστούν εγκαίρως! Όταν η δουλειά έχει γίνει όπως πρέπει στο νηπιαγωγείο (γι’ αυτό και επιμένουμε σε υποχρεωτική διετή φοίτηση των παιδιών/ αναλογία εκπαιδευτικού παιδιών 1:15/ στήριξη από ειδικούς μέσα στην τάξη των παιδιών με ιδιαίτερες ανάγκες αλλά και των οικογενειών τους/ αξιοπρεπή σχολικά κτίρια και πολλά άλλα) τότε έχουν μπει γερά θεμέλια για έναν ολοκληρωμένο άνθρωπο.

Και επειδή η νηπιαγωγός, σαν τη σοκολάτα ΙΟΝ, είναι η πρώτη και παντοτινή αγάπη (δεν πιστεύω να υπάρχει άνθρωπος που δεν θυμάται την νηπιαγωγό του:) τα Προσχολικά χαρίζουν το παρακάτω βραβείο σε όλες/ους τις/ους νηπιαγωγούς της διαδικτυακής κοινότητας και όχι μόνο. Κορίτσια και αγόρι :) ευχαριστώ για άλλη μια υπέροχη χρονιά για τη στήριξη και την συμπαράστασή σας. Εύχομαι καλό καλοκαίρι σε  όλους!  

heartoutline_color

Keep walking Winking smile