Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

Ηρακλής και Φιν Μακ Κουλ

Στα πλαίσια του προγράμματος της φιλαναγνωσίας, αποφασίσαμε με τα παιδιά να καλέσουμε στην τάξη μας γιαγιάδες και παπούδες για να μας αφηγηθούν μύθους και παραμύθια που ξέρουν εκείνοι. Κάπως έτσι ήρθε και η γιαγια Νταϊάνα, με καταγωγή από την Ιρλανδία, για να μας πει για τον μύθο του πιο γνωστού Ιρλανδού ήρωα, του Φιν Μακ Κουλ. Και εμείς της χαρίσαμε τις ζωγραφιές μας και ένα βίντεο για να της ευχαριστήσουμε.

1220160212_095400

Παράλληλα, παρακολουθήσαμε και ένα βίντεο για την ζωή του Ηρακλή και φτιάξαμε έναν πίνακα για να συγκρίνουμε τους δύο μυθικούς ήρωες. Δείτε και τον τρόπο με τον οποίο απέκτησε την σοφία του ο Φιν ( Ο Σολωμός της γνώσης). Παρατηρήσαμε οτι ο Ηρακλής είχε πάρα πολλούς δασκάλους σε σχέση με τον Φιν και πως την γνώση του την απέκτησε μελετώντας και όχι με μαγικό τρόπο όπως ο Φιν.

20160215_102448

fin

Αυτό στο οποίο καταλήξαμε ήταν οτι οι άνθρωποι στα παλιά χρόνια, σε όλο τον κόσμο, όταν αντιμετώπιζαν προβλήματα που δεν μπορούσαν να λύσουν, έπλαθαν με την φαντασία τους δυνατούς ήρωες με φανταστικές ικανότητες  για να τους βγάλουν από τα αδιέξοδα. “Γιατί το έκαναν αυτό;” Εδώ ζήτησα από τα παιδιά να θυμηθούν τον μύθο της Πανδώρας και εκείνο που πρόλαβε να κρατήσει στο κουτί για να μην φύγει: την ελπίδα. Οι μύθοι με τους ήρωες έδιναν στους ανθρώπους ελπίδα οτι θα βρισκόταν μία λύση και οτι όλα στο τέλος θα πήγαιναν καλά.

          her3   her1

Η παιδική ηλικία του Ηρακλή μας έδωσε την ευκαιρία και για ένα ακόμα παιχνίδι. Τα παιδιά πρέπει να θυμηθούν τι δίδασκε ο κάθε ένας από τους δασκάλους στον ήρωα. Φτιάξτε κάρτες με τις εικόνες των δασκάλων και από πίσω κολλήστε το μάθημα που δίδασκε ο καθένας. Ετοιμάστε και κάρτες με τα μαθήματα. Τα παιδιά μπορούν να κάνουν τις αντιστοιχίσεις μόνα τους και μετά γυρνώντας τις φωτογραφίες να επαληθεύσουν τις επιλογές τους.

Μπορείτε να το παίξετε και στον υπολογιστή. Ένα παιδί κάνει τις επιλογές και το ζευγάρι του τις επαληθεύει με τις κάρτες. ( Προσέξτε:  Office10 ---> κλικ και επιλέγετε- μετακινείτε στο σημείο που θέλετε – περιμένετε και κάθετε μόνο του το στοιχείο.  Office7 ---> κλικ και επιλέγετε – μετακινείτε στο σημείο που θέλετε –κλικ και μένει εκεί)

 

                           image         image      

Καλή διασκέδαση;) Keep walking xxx