Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

Το καλύτερο μικρόβιο του κόσμου!

          Αυτές τις μέρες οι δραστηριότητες γνωριμίας πάνε κι έρχονται. Μέσα σε αυτό το κλίμα μάθαμε να “γράφουμε”το όνομά μας χρησιμοποιώντας  νεροκαπάκια.

20140915_101503

Οι οδηγίες ήταν δύο. Ξεκινάμε να βάζουμε τα καπάκια στο χαρτονάκι από τη μεριά της βουλίτσας και προχωράμε βάζοντας το κάθε γράμμα με τη σειρά που το βλέπουμε στην καρτέλα μας. Πολλά παιδιά βρήκαν πρώτα τυχαία τα γράμματα και μετά τα τοποθέτησαν στη σωστή σειρά. Άλλα τα έψαχναν στο τραπέζι με τη σειρά της καρτέλας τους. Διαφορετικές στρατηγικές, αλλά σωστές και οι δύο.

Τα προνήπια, είχαν τα γράμματα του ονόματός τους μπροστά τους και έπρεπε απλά να τα τοποθετήσουν στη σωστή σειρά, μετακινώντας το μολυβάκι στην καρτέλα τους ανά γράμμα. Παρατηρούμε έτσι πως όλα τα γράμματα της καρτέλας μας πρέπει να τοποθετηθούν με την συγκεκριμένη σειρά για να μπορούμε να διαβάσουμε το όνομά μας.

20140915_103841

Επεκτείνοντας τη δραστηριότητα με τα καπάκια, για την ανάπτυξη γνωριμιών και συνεργασίας, γινόμαστε ζευγάρια και προσπαθούμε να βρούμε ποια είναι τα κοινά γράμματα των ονομάτων μας.

Όμως αυτές τι μέρες προκύπτει και ένα άλλο θεματάκι. Η πρωινή είσοδος των παιδιών στην τάξη! Ναι ξέρω. Ασχέτως εαν αυτή γίνεται με έντονο τρόπο ή ομαλά, το παρακάτω παιχνίδι είναι ένα κίνητρο για τα παιδιά να έρχονται λίγο πιο ευδιάθετα στο σχολείο.

Ας υποθέσουμε, λοιπόν, πως στην τάξη μας ζει ένα άτακτο, ζωηρό αλλά πολύ καλό μικροβιάκι που λέγεται: χαμογελίαση και που όποιος πατήσει μέσα σ’αυτήν αμέσως το μικροβιάκι κολλάει επάνω του. Ζωντανέψτε το μικροβιάκι με μία δαχτυλόκουκλα και τοποθετήστε το στην είσοδο της τάξης;).

Εμείς, παίξαμε στην αυλή ένα ψυχοκινητικό παιχνίδι όπου δύο παιδιά κρατάνε στα χέρια τους δύο χάρτινα χαμόγελα με ταινία διπλής όψης στο πίσω μέρος. Στόχος είναι ποιος θα κολλήσει πρώτος στον άλλον χαμογελίαση.

20140916_113231

Ο ηττημένος μένει ακίνητος χαμογελώντας και ο νικητής θα πρέπει να αναμετρηθεί με κάποιο άλλον παιδί.

20140916_113505

Στο τέλος, κολλάμε όλοι και ζει η χαμογελίαση καλά …

20140916_114408

και εμείς καλύτερα:).

Μετά κόψαμε χαμογελαστές στρογγυλές φατσούλες στις οποίες βάλαμε ταινία διπλής όψης από πίσω γιατί, μέρες που είναι, όλο και κάποιος στο σπίτι μας θα έχει ανάγκη από το μικρόβιο της χαμογελίασης!

Keep walking xxx