Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

Μαθαίνοντας για τους σεισμούς

Η ενότητα για τους σεισμούς έχει γίνει πλέον βασική και την δουλεύω κάθε χρόνο το φθινόπωρο. Πιστεύω ότι θα έπρεπε να είναι υποχρεωτική η διδασκαλία της για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης στην Ελλάδα.

Η σειρά διδακτικής προσέγγισής της ενότητας που ακολουθώ είναι η εξής:

α) Τι προκαλεί τον σεισμό; (εδώ μπορείτε να δουλέψετε ιστορία, μυθολογία, φυσική, γεωγραφία, γλώσσα).

20151007_094813

β) Πως αντιλαμβανόμαστε τον σεισμό με τις αισθήσεις μας; Βασικό κομμάτι του πανικού είναι το άγνωστο. Δεδομένου ότι είναι σπάνιο τα παιδιά σε τόσο μικρή ηλικία να έχουν την εμπειρία ενός σεισμού είναι καλό να την προσεγγίσουμε όπως μπορούμε στην τάξη. Άρα τι θα αισθανθούμε (δόνηση)

clip_image001

(τα παιδιά ανεβαίνουν ένα ένα στην πλαστική τσουλήθρα και εγώ την τραντάζω με γρήγορο ρυθμό)

τι μπορεί να ακούσουμε ,

clip_image003

ΣΕΙΣΜΌΣ -ΗΧΟΙ1 ΣΕΙΣΜΌΣ -ΗΧΟΙ2                        (κλικ για το αρχείο ήχων)

μυρίσουμε, δούμε κτλ. Για μένα αυτό είναι το σημαντικότερο κομμάτι για τα παιδιά των μικρών βαθμίδων εκπαίδευσης και δεν θα πρέπει να το παραλείπουμε ποτέ.

γ) Τα αποτελέσματα ενός σεισμού. Διευκρινίζουμε εδώ ότι οι σεισμοί έχουν διαβαθμίσεις στην ένταση και άρα όλοι οι σεισμοί δεν είναι επικίνδυνοι. Για την ακρίβεια οι περισσότεροι δεν γίνονται καν αντιληπτοί.

δ) Τι μπορούμε να κάνουμε για να είμαστε ασφαλείς;

- Πρόληψη (πριν το σεισμό) σακίδιο σεισμού / ασφαλίζοντας το σπίτι / καταστρώνουμε ένα σχέδιο σεισμού κτλ

clip_image008

Δραστηριότητα για το σακίδιο του σεισμού με τις σκιές των αντικειμένων (αντιστοίχιση)

              1   σκιές  σκιες

- Ενέργειες κατά την διάρκεια του σεισμού μέσα και έξω από ένα κτίριο. Εδώ δουλεύω πάντα το κομμάτι με τα συναισθήματα ώστε τα παιδιά να κατανοήσουν τη διαφορά ανάμεσα στον φόβο (χρήσιμο συναίσθημα) και τον πανικό (βλαβερό συναίσθημα).

- Μετά τον σεισμό : μαθαίνουμε τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης/ βάζουμε σε εφαρμογή το σχέδιο σεισμού που είχαμε προετοιμάσει στο σπίτι ή στο σχολείο. Άσκηση σεισμού στο σχολείο.

Ελπίζω να σας φανεί χρήσιμο. Keep walking xxx