Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Παγκόσμια ημέρα νερού: 22 Μαρτίου


         Η Παγκόσμια ημέρα νερού μας δίνει την ευκαιρία να ασχοληθούμε με το πρόβλημα της μόλυνσης του νερού αλλά και της λειψυδρίας στον πλανήτη μας. Είναι κάτι που τα παιδιά δεν το γνωρίζουν αλλά που, όμως, θα κληθούν να το αντιμετωπίσουν μελλοντικά. Δυστυχώς η ημέρα αυτή σε στη χώρα μας τυχαίνει να είναι κοντά στην εθνική γιορτή της 25ης Μαρτίου οπότε και δεν έχουμε χρόνο να ασχοληθούμε μαζί της. Εμείς φέτος θα της αφιερώσουμε ένα τριήμερο.
Τα παιδιά μέσα από την προηγούμενη αναφορά μας στις αλλαγές της φύσης την Άνοιξη έχουν ήδη καταννοήσει τη σπουδιαότητα του νερού για τη ζωή στον πλανήτη μας. Μιλήσαμε για το από που παίρνουμε το πόσιμο νερό, για το πόσο ανάγκη το έχουν όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί και ξαναθυμηθήκαμε τον “κύκλο του νερού” που είχαμε κάνει το φθινόπωρο. (Εαν δεν το δουλέψατε τότε, τώρα είναι μια καλή ευκαιρία).

                σάρωση0004  σάρωση0003  σάρωση0002 (2)                                  
                                   σάρωση0002    σάρωση0001

(Δεν θυμάμαι την προέλευση των εικόνων γιατί είναι παλιές. Φαίνονται άλλωστε:)

Ακόμα παίξαμε και ένα παιχνίδι με την υδρόγειο σφαίρα του σχολείου μας. Κάναμε έναν κύκλο και αφόύ την βγάλαμε από τη βάση της την πετούσαμε σαν τόπι ο ένας στον άλλον. Το παιδί που την έπιανε έπρεπε να δηλώσει αν ο δεξιός του αντίχειρας ακουμπούσε σε θάλασσα ή σε στεριά. Διαπίστωση: Το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη μας καλύπτεται από νερο. (εξου και “γαλάζιος πλανήτης”).

Στη συνέχεια, εκτυπώσαμε σε χαρτονάκι τη Γή,  ζωγραφίσαμε τη θάλλασα και την ξηρά  και την κόψαμε περιμετρικά. Σχεδόν όλο το υλικό που θα σας δώσω για την Παγκόσμια ημέρα νερού είναι από το βιβλίο: “Το πρώτο μου βιβλίο για το περιβάλλον”,  Ελένη – Κανελλόπουλος, εκδ. Πατάκης το οποίο και σας προτείνω να αποκτήσετε.   Είναι εύστοχο, με σύγχρονες δραστηριότητες και όμορφη εικονογράφηση.

                                  σάρωση0012     σάρωση0007   

Τέλος έδωσα στα παιδιά να συμπληρώσουν στο σπίτι με τους γονείς και να φέρουν την Παρασκευή  το παρακάτω:

                                                                        σάρωση0007 (2)
        



Πολλά φιλιά και σήμερα. Keep walking xxx.