Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Το τραπέζι των λύσεων

     Πως μπορούμε να λύνουμε τις διαφορές μας χωρίς να φτάνουμε στα άκρα; Εμείς ετοιμάσαμε στην τάξη μας “το τραπέζι των λύσεων”. Σκεφτήκαμε ποιος είναι ο τρόπος για να φτάνουμε στη λύση όταν υπάρχει μεταξύ μας μια διαφωνία. Ενσωμάτωσα τις απόψεις των παιδιών σε μία εικόνα την οποία βρήκα στο διαδίκτυο και προσάρμοσα στα ελληνικά.
παλαμη
Έτσι, το ΚΟΛΑ ΠΕΝΤΕ αποφασίσαμε να γίνει το σύνθημά μας όταν θα έπρεπε να βρεθεί λύση. Στο “τραπέζι των λύσεων” μας περίμεναν δύο κουβαδάκια και ένας πίνακας. Στο ένα κουβαδάκι υπάρχουν κομμάτια του παζλ που γράφουν ΠΡΟΒΛΗΜΑ και στο άλλο κομμάτια που γράφουν ΛΥΣΗ.
image
Η νηπιαγωγός –διαιτητής καταγράφει το πρόβλημα στο ανάλογο κομμάτι και τα παιδιά καλούνται να σκεφτούν και να συναποφασίσουν για τη λύση του, η οποία και καταγράφεται στο κομμάτι/λύση. Όταν το πρόβλημα λυθεί, τα κομμάτια μας ενώνονται, τα παιδιά γράφουν επάνω τα ονόματά τους και μετά τα τοποθετούμε στον πίνακα για να θυμόμαστε τη συμφωνία που κάναμε.
IMG_4546



Όπως βλέπετε εμείς τον χρησιμοποιήσαμε δις σήμερα, αφού πρώτα συζητήσαμε λύσεις για διάφορες περιπτώσεις που μπορεί να προκύψουν στην τάξη. Έδωσα έμφαση  στο να εκφράζουν τα παιδιά τα συναισθήματά τους κάθε φορά (θύμωσα, στεναχωρήθηκα, πόνεσα κτλ) στον άλλον.
Φυσικά, από ένα τέτοιο τραπέζι δεν θα μπορούσε να λείπει και η ΣΥΓΝΩΜΗ. Διαβάσαμε μια μικρή ιστορία για αυτήν 
                             

και μετά είπα στα παιδιά πως η σοφή κουκουβάγια μου είπε οτι την συγνώμη χρειάζεται να έχει κανείς πολύ δύναμη  για να την πει, αλλά μόλις το κάνει γίνεται σοφότερος. Έτσι, μας έφερε ένα κουβαδάκι με κουκουβάγιες έτοιμες να γράψει κάποιος επάνω την συγνώμη του, να την κόψει και να την δώσει σε εκείνον που θέλει (είτε βρίσκεται στην τάξη μας, είτε έξω από αυτήν).
IMG_4545 κουκουβάγιες
Το στήσαμε το τραπεζάκι μας αλλά δεν ήξερα αν θα λειτουργήσει.
image
Όμως, μόλις γυρίσαμε από το διάλειμμα και μέχρι να τακτοποιηθούν όλοι, γύρισα ξαφνικά και τα είδα εκεί, τα δυο μικρά πλάσματα να συζητάνε…μόνα τους
Untitled
και έκατσα στην καρέκλα του γραφείου δήθεν οτι ψάχνω κάτι χαρτιά και τα κοίταζα στα κρυφά χαζογελώντας;) Μετά, πήγα κοντά και έμαθα αυτό που θα διαβάσετε και εσείς στο χαρτάκι του πίνακα δεξιά. Μάλιστα ο μικρός μου ετοίμαζε μια συγνώμη για τον φίλο του.
Καλά ξεκινήσαμε! Keep walking xxx