Σάββατο 9 Απριλίου 2016

Ανοιξιάτικες δραστηριότητες

Αν και καλοκαιριάτικες οι μέρες που πέρασαν,  εμείς τις εκμεταλλευτήκαμε για να μάθουμε για την εποχή της άνοιξης.
Ξεκινήσαμε μιλώντας για τους ανοιξιάτικους μήνες με αφορμή τα ανάλογα ποιήματα που θα βρείτε στο βιβλίο : Τραγουδώ τις εποχές και τους μήνες, της Γιάννας Σέργη (εκδ. Διάπλαση). Το ποιηματάκι- τραγούδι που αναφέρεται στην άνοιξη την παρομοιάζει με νεράϊδα που με το μαγικό της μολύβι κάνει την γη καταπράσινη και τελειώνει λέγοντας:
Και μ’ ολόχρυσο κλειδάκι
τη δουλειά της τελειώνει
σαν ανοίγει την καρδιά μας
και στα φύλλα της τρυπώνει.
Αυτό, ενέπνευσε και το παιχνίδι στην αυλή μας. Το σπίτι της άνοιξης έχει τρεις πόρτες. Για να ξεκλειδώσουν πρέπει αρχικά να βρούμε τον κωδικό (όνομα μήνα) που αντιστοιχεί στο κάθε κλειδί και μετά να βρούμε ποια πόρτα ανοίγουν τα γράμματα που συγκεντρώσαμε, τοποθετώντας τα με την σωστή σειρά.





Παρατηρήσαμε και πίνακες που είχαν σχέση με τον ανοιξιάτικο καιρό και με αφορμή τους παρακάτω,

     image image image

συζητήσαμε για την φορά της κούνιας στην κάθε μία. Οι απόψεις ήταν διαφορετικές και αυτό ήταν θαυμάσια ευκαιρία για πειραματισμό τον οποίο και κάναμε;)

       
Ένα άλλο πείραμα που προέκυψε από την ενασχόλησή μας με την κούνια ήταν το βάρος της κούνιας και η δύναμη που έπρεπε να βάλουμε για να φτάσει ως τον πίνακα. Έτσι χρησιμοποιήσαμε σακουλάκια ψυχοκινητικής για να διαβαθμίσουμε το βάρος (ελαφρύ- 1 σακουλάκι/ μέτριο- 3 σακουλάκια/ βαρύ- 5 σακουλάκια). Τα παιδιά περιαμαστίστηκαν σπρώχοντας και τα τρία βάρη. Παρατηρήσαμε οτι όσο πιο βαρύς ήταν ο αναβάτης, τόσο περισσότερη δύναμη έπρεπε να βάλουμε για να φτάσει η κούνια ως τον πίνακα.

      
Εργασίες επί χάρτου που ακολούθησαν:

kounies       kounies1
              (νήπια)                                            (προνήπια)

Και μετά τα παιχνίδια με τις κούνιες σειρά είχαν οι δραστηριότητες με τα έντομα. Κάμπιες που έπρεπε να βαφτούν με το σωστό χρώμα “διαβάζοντας” τη σειρά (προνήπια)  και κάμπιες που έπρεπε να πάνε στην οικογένεια/δεκάδα τους και να μπούνε με την σωστή σειρά(νήπια).



Και μετά τις κάμπιες να και οι πεταλούδες! Τα παιδιά χωρισμένα σε ζευγάρια και καθισμένα πλάτη με πλάτη, παριστάνουν το κουκούλι μέσα από το οποίο θα γεννηθεί μια πεταλούδα. Ο καθένας παίρνει εναλλάξ την πεταλούδα και ζωγραφίζει ένα σχήμα στην πλευρά των φτερών που έχει διαλέξει. Το δίνει στο ζευγάρι του, το οποίο χωρίς να κρυφοκοιτάει, θα πρέπει να βρει το σχήμα που έκανε στο φτερό του ο συμπαίκτης του και να σχεδιάσει ακριβώς το ίδιο και στην ίδια θέση στην δική του μεριά των φτερών. Επίσης, προσθέτει  ένα νέο σχήμα και το ξαναδίνει πίσω.
Κάπως έτσι, τα ζευγάρια συνδημιουργούν πεταλούδες τις οποίες μετά χρωματίζουν φροντίζοντας για την συμμετρία των φτερών και στο θέμα του χρώματος.


Μιλήσαμε τέλος, για την ζωή που συναντάμε την άνοιξη γύρω από μια λίμνη και με την ευκαιρία γίναμε και εμείς κάτοικοι μιας τέτοιας;)



vatraxoi

Και συνεχίζουμε…Keep walking xxx