Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Η μόλυνση του νερού: αιτίες και συνέπειες

           Στη συνέχεια της παρουσίασης για την καταστροφή του περιβάλλοντος και έχοντας τη βοήθεα του Νερένιου, μιλήσαμε για τα σκουπίδια που ρυπαίνουν τη θάλασσα, το πετρέλαιο που πέφτει από τα δεξαμενόπλοια όταν υπάρχει ατύχημα, τα απόβλητα των εργοστασίων, οικισμών, ξενοδοχείων αλλά και τις συνέπειες σε όλα τα πλάσματα της Γής.

nerenios
Επικεντρωθήκαμε στην καταστροφή που προκαλούν οι πετρελαιοκιλήδες και είπαμε οτι αν το πετρέλαιο μείνει αρκετό καιρό στη θάλασσα γίνεται σαν λαδένια λάσπη που κολλάει παντού ενώ ένα άλλο κομμάτι του πετρελαίου σιγά σιγά σκληραίνει σαν πέτρα και βουλιάζει στο βυθό.

Πατήστε το κόκκινο κουμπί στην κάτω οριζόντια μπάρα για να φύγουν τα κόκκινα γράμματα.
Κάναμε ένα πείραμα (είναι εβδομάδα πειραμάτων αυτή, τί να κάνουμε:)χρησιμοποιώντας ελαιόλαδο για να δούμε πως συμπεριφέρεται στο νερό μία λιπαρή ουσία . Παρατηρήσαμε, μετά από ανακάτεμα οτι δεν διαλύεται αλλά μένει στην επιφάνεια του νερού. Το φυσήξαμε, αλλά πάλι δεν διαλύθηκε. Απλά μετακινήθηκε από τη θέση του και έτσι καταλάβαμε οτι με τον αέρα και την κίνηση της θάλασσας (ρεύματα) το μολυσμένο νερό μπορεί να φτάσει παντού.
Σκεφτήκαμε τρόπους να βγάλουμε το λάδι/πετρέλαιο από τη θάλασσα/νερό. Χρησιμοποιήσαμε βαμβάκι, χαρτί, κλωστή για να το μαζέψουμε σε μιa μεριά, χαρτονάκι και κουτάλι. Βουτήξαμε ακόμα χρωματιστά φτερά στο νερό για να δούμε πώς κολλάνε τα φτερά των πουλιών. Προσπαθήσαμε να τα πλύνουμε για να καθαρίσουν και δυσκολευτήκαμε πολύ.
                P1250072    P1250074

   Στη συνέχεια σε μια προσπάθεια να φτιάξουμε τη δική μας πετρελαιοκιλήδα, έδωσα στα παιδιά πιατάκια πλαστικά τα οποία γεμίσαμε με νερό όπου υπήρχε αρaιωμένος άοσμος διαλύτης. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε νέφτι ή ασετόν. Στη συνέχεια, έριχνα μέσα στα πιατάκια τους από μιά σταγόνα μπλέ και μαύρης λαδομπογιάς. Τα παιδιά έφτιαχναν με τα δύο χρώματα (που επέπλεαν στο νερό) σχέδια χρησιμοποιώντας ένα καλαμάκι για σουβλάκια.
P1250075
Μετά τοποθετούσαν επανω ένα χαρτάκι. Το αφήναμε για 2΄ και στη συνέχεια τραβώντας το προς μία φορά αυτό μάζευε όλο το σχέδιο που είχαν φτιάξει τα παιδιά με τις λαδομπογιές τους. (συνιστώ ανοιχτά παράθυρα ή εξωτερικό χώρο γι’ αυτή τη δραστηριότητα) Κοινώς το λάδι κολλούσε επάνω στο χαρτί.
P1250077  




Αυτή είναι μια τεχνική όπου εαν χρησιμοποιήσεις ζωηρά χρώματα μπορείς να φτιάξεις υπέροχα σχέδια. Όμως μια πετρελαιοκιλήδα δεν μπορεί ούτε μέσω της τέχνης να φαίνεται υπέροχη.
Εμείς διαβάσαμε και το βιβλίο: “Ο Τζέϊκ στη θάλασσα”, Γιό Σομέι, εκδ., Σύγχρονοι Ορίζοντες (σχετικό με το θέμα και υπέροχο). Στη σειρά υπάρχουν άλλα δύο βιβλία με περιβαλλοντικά θέματα.
Keep walking;)