Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Απεργία με… χαμόγελο;)

Σκέφτομαι και γράφω: «Η δημοκρατία στην Ελλάδα σήμερα». Του μαθητή της 6ης Δημοτικού Πέτρου Σαλ……………..

 

Η δημοκρατία γεννήθηκε πρώτη φορά πριν από χιλιάδες χρόνια στην Ελλάδα και μετά απλώθηκε σ’ όλο τον κόσμο πολύ γρήγορα, παρόλο που δεν υπήρχε Ιντερνετ. Η δημοκρατία είναι το πιο σπουδαίο από τα πολιτεύματα, είναι πολύ καλό πράγμα. Αν δεν ήταν, θα την είχαμε καταργήσει όπως τα θερμόμετρα με τον υδράργυρο.

Δημοκρατία στην Ελλάδα σήμερα σημαίνει να μπορείς να λες ελεύθερα τη γνώμη σου, φτάνει να συμφωνεί μαζί σου ο Πρετεντέρης, η Τρέμη και ο Πρωτοσάλτης. Δημοκρατία επίσης είναι να μπορείς να διαδηλώνεις ελεύθερα για ό, τι πράγμα θέλεις. Υπάρχουν χιλιάδες διαδηλώσεις για να πηγαίνεις κάθε τόσο. Θα ήθελα κι εγώ να πάω σε μια διαδήλωση που θα λέει ότι μπορούμε να τρώμε ελεύθερα σουβλάκια, τσίζμπουρκερ και άλλα σκατοφαγιά κάθε μέρα κι όχι 1 φορά το μήνα, αλλά δεν έχει φτιαχτεί ακόμα τέτοια διαδήλωση. Σ’ αυτές που γίνονται σήμερα οι μεγάλοι διαδηλώνουν για το ίδιο πράγμα αλλά ξεχωριστά. Άμα βρεθούνε όλοι αυτοί που κατεβαίνουν στους δρόμους μαζί, μπορεί να τσακωθούνε και να αρχίσουνε τις μπουνιές.

Στις διαδηλώσεις περνάς ωραία, είναι σκέτη περιπέτεια, αρκεί να φοράς μάσκα, γυαλιά και να αντέχεις το ξύλο. Οι μεγάλοι που πηγαίνουν σ’ αυτές καλά θα κάνουν να αγοράζουν δικά τους γυαλιά γιατί την τελευταία φορά που πήγε ο μπαμπάς μου, μου πήρε τα γυαλιά του κολυμβητηρίου για να μην τον τσούζουν τα μάτια του και μου τα έχασε. Εγώ νεύριασα και μετά ...τσακώθηκε με τη μαμά που τον έλεγε άχρηστο και πως αν ήταν άξιος θα έτρωγε κι αυτός μερικά λεφτά από αυτά που τρώγανε και οι άλλοι και τώρα δε θα αναγκαζόταν να τρέχει στις διαδηλώσεις, και να τρώει ξύλο, 40 χρονών άνθρωπος, αλλά δεν πολυκατάλαβα τι εννοούσε.

Στη Δημοκρατία ψηφίζεις όποιον θέλεις για να γίνει βουλευτής και μετά άμα δε σου αρέσει μπορείς να τον βρίσεις, να τον φασκελώσεις ή να του πετάξεις αυγό ελεύθερα. Αυτός όμως όσες βρισιές κι αν ακούσει δεν το κουνάει από τη θέση του, δεν καταλαβαίνει Χριστό. Οι διαφορετικοί βουλευτές μέσα στη Βουλή φωνάζουν, τσακώνονται, κάνουν τους εχθρούς και τους μαλωμένους και καμιά φορά βρίζουν ο ένας τον άλλο. Ένας είπε τους άλλους γαϊδούρια προκαιρού και μετά αυτοί τον κάνανε Υπουργό.

Άρα στη Δημοκρατία μπορείς να βρίζεις ελεύθερα άμα είσαι μεγάλος. Άμα πάλι είσαι μικρός, μπορεί να σε βάλει η δασκάλα τιμωρία γιατί είπες το Θοδωρή, μαλακοπίτουρα. Σήμερα στην Ελλάδα έχουμε Δημοκρατία που είναι καλή. Το αντίθετο της Δημοκρατίας είναι η Χούντα που είναι κακή. Είναι αυτή που είχε ο μπαμπάς όταν ήταν μικρός. Στη Χούντα δεν κάνουν εκλογές και δεν κλείνουν τα σχολεία 4 μέρες. Ούτε τώρα κάνουμε εκλογές γιατί θα είναι καταστροφή για τον τόπο, λένε όλοι στις τηλεοράσεις, που δε θέλουν να χάνουμε μαθήματα και να μείνουμε αγράμματοι.

Σήμερα έχουμε για πρωθυπουργό έναν πολύ καλό κύριο τον Παπαδήμο που αρέσει πολύ στη γιαγιά γιατί είναι σοβαρός, όμορφος, τα λέει ωραία απέξω χωρίς να τα διαβάζει σαν τον προηγούμενο, και έχει έρθει απ’ το εξωτερικό. Η γιαγιά που έχει Αλσχάιμερ νομίζει ότι είναι ο βασιλιάς και απορεί γιατί δε φοράει στολή. Το βασιλιά δεν τον είχε ψηφίσει κανείς για να μας κυβερνά, αλλά ούτε και τούτον τον έχει ψηφίσει κανείς, γι’ αυτό μπερδεύεται η γιαγιά.

Δημοκρατία ακόμα είναι να κάνεις ότι λένε οι πιο πολλοί. Στο σχολείο μου δεν έχουμε δημοκρατία γιατί ενώ είμαστε 25 παιδιά στην τάξη, κάνουμε πάντα αυτό που θέλει η δασκάλα μας.

Στο σπίτι μας πάλι έχουμε δημοκρατία. Κάνουμε πάντα αυτό που θέλουμε ο αδερφός μου, η μαμά μου κι εγώ. Είμαστε πιο πολλοί απ’ τον μπαμπά μου. Είμαστε ο λαός. Και ο μπαμπάς είναι ένας καλός κυβερνήτης που μας ακούει. Και στην Ελλάδα έχουμε δημοκρατία και στο σπίτι έχουμε δημοκρατία και θα ήμασταν όλοι ευτυχισμένοι αν εκτός από δημοκρατία,

ο μπαμπάς είχε και δουλειά”.

(Αναρτήθηκε από Παρέμβαση)

Διαβάστε ακόμα την επιστολή που έστειλαν στην Ανκέλα Μέρκελ 8.500 έλληνες του εξωτερικού για οικονομικά σκάνδαλα και εκβιασμούς των γερμανικών κυβερνήσεων προς την Ελλάδα και άλλες χώρες από το 1998 και μετά. Καλή διασκέδαση!

 

Keep walking xxx

Υγιεινή διατροφή και ετικέτες τροφίμων

          Σήμερα συνεχίσαμε να μιλάμε για την σωστή και υγιεινή διατροφή με την ερώτηση: “Τελικά πόσο πρέπει να τρώμε από το κάθε τρόφιμο για να είμαστε υγιείς";” Είπα στα παιδιά οτι ένας αρχαίος σοφός, ο Κλεόβουλος μας είπε κάτι το οποίο μπορεί να μας βοηθήσει στο να θυμόμαστε να τρώμε πάντα σωστά:

metron ariston

Όμως πώς θα ξέρουμε πιο είναι το μέτρο; Την απάντηση τη βρίσκουμε στη φράση:

ΤΟ ΠΡΩΙ ΝΑ ΤΡΩΣ ΣΑΝ ΒΑΣΙΛΙΑΣ, ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΣΑΝ ΑΡΧΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΣΑ ΖΗΤΙΑΝΟΣ.

ewt

 

Δώσαμε έμφαση ακόμα στα υγρά. Νερό, γάλα, φρέσκοι χυμοί σε αντίθεση με αναψυκτικά και συσκευασμένοι χυμοί εμπορίου.

Για να καταννοήσουν τα παιδιά το ποσό μπορεί να τους βλάψουν τα αναψυκτικά, κάνουμε το εξής πείραμα:

Τοποθετούμε σε ένα γυάλινο δοχείο δυο κέρματα και το γεμίζουμε με αναψυκτικό. Το αφήνουμε για μια μέρα ενώ τα παιδιά κάνουν υποθέσεις για το τι θα συμβεί. “θα λιώσουν, θα μαυρίσουν, θα μείνουν τα ιδία” ήταν μερικές από τις απαντήσεις των παιδιών.

                 P2090154  P2090156

 

Πως ξέρουμε, όμως, ότι ένα τρόφιμο είναι καλό για την υγεία μας; Πως το καταλαβαίνουμε; Οι ετικέτες που βρίσκονται πάνω στις συσκευασίες των τροφίμων μπορούν να μας δώσουν αρκετές πληροφορίες γι αυτό. Είναι, λοιπόν, σημαντικό να τις διαβάζουμε προσεκτικά πριν αγοράσουμε κάτι.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ    trfhd

 

Τα παιδιά παρότι δεν ξέρουν να διαβάζουν ακόμα κατάφεραν να βρουν πολλές από τις πληροφορίες που έγραφε η ετικέτα των προϊόντων που τους έδωσα.

Untitled  

 

Τέλος, όλες αυτές τις μέρες φτιάχναμε και ένα σούπλα, το όποιο τελειώσαμε σήμερα. Πάνω σε χαρτιά Α3 κολλήσαμε τις τροφές που μας αρέσει να τρώμε και αυτές που είναι καλό ή πρέπει να τρώμε.

 

       Image3  Image5        P2090161

 

Keep walking :)