Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Χειμερινά σπόρ και ανακλάσεις του φωτός

         Μια γνωριμία με τα χειμερινά αθλήματα είναι καλή ευκαιρία τώρα που μαθαίνουμε για τον χειμώνα. Έτσι και εμείς μιλήσαμε σήμερα γι΄ αυτά και κυρίως τα παρακολουθήσαμε στην πράξη μέσα από τα παρακάτω βίντεο.
     

  

Παρατηρήσαμε το ρουχισμό και τα αξεσουάρ του κάθε αθλήματος και αναρρωτηθήκαμε γιατί όσοι κάνουν σπορ στο χιόνι φοράνε γυαλιά ηλίου. Τα παιδιά σκέφτηκαν διάφορους λόγους οι οποίοι είχαν να κάνουν κυρίως με την προστασία των ματιών. Αυτό έγινε η αφορμή να μιλήσουμε για την ανάκλαση του φωτός.
Επειδή, έχω βάλει κάποιες εικόνες εποχών και μηνών ψηλά στον τόιχο, χρησιμοποιώ από την αρχή της χρονιάς ένα στυλό-λέϊζερ για να κάνω ερωτήσεις, δείχνοντάς τες, στα παιδιά το πρωί στην παρεούλα. Γνωρίζουν επομένως οτι το στυλό αυτό είναι μια πηγή φωτός, όπως και το οτι το φώς κινείται σε ευθεία γραμμή. Το τελευταίο ειδικά είναι απαραίτητη παρατήρηση πριν αρχίσετε να πειραματίζεστε με τις ανακλάσεις.
Στη συνέχεια, βάλαμε μπροστά από το λέϊζερ έναν καθρέφτη. Το παιδί Α έριχνε με το λέϊζερ πάνω στον καθρέφτη που κρατούσε το παιδί Β. Αποτέλεσμα: το φως γυρνούσε πίσω στο παιδί Α.
Το δοκιμάσαμε με διάφορα αντικείμενα αυτό,
IMG_1600
αλλά και με ξύλο, πλαστικό, ύφασμα, χαρτί.
Χρησιμοποιήσαμε ακόμα και άλλη πηγή φωτός,
IMG_1588   IMG_1587
αλλά και δύο καθρέφτες για να “οδηγήσουμε” το φως στο σημείο που θέλαμε;)
Συμπέρασμα: Το φως ανακλάται, αλλάζει κατεύθυνση, όταν πέσει επάνω σε μια γυαλιστερή και λεία επιφάνεια που μοιάζει με καθρέφτη. Αυτό είναι ένα συμπέρασμα στο οποίο θέλαμε να φτάσουμε σήμερα και είναι αρκετό για να καταλάβουμε και να εξηγήσουμε γιατί θα πρέπει να φοράει γυαλιά ηλίου κάποιος που βρίσκεται στο χιόνι.
Εάν έχετε μιλήσει για την σύσταση του χιονιού στα παιδιά ή της χιονονιφάδας, τότε θα ξέρουν ήδη οτι αποτελείτε από μικρά κομματάκια νερού που όμως επειδή έχουν παγώσει έχουν τη μορφή κρυστάλλων. Μοιάζουν με μικρά καθρεφτάκια που ανακλούν το ηλιακό φως. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ζημιά στα ανθρώπινα μάτια ή ακόμα και ατυχήματα.
Τέλος, αφού χίονι και πάγο δεν είχαμε για να δοκιμάσουμε στην πράξη τα χειμερινά σπορ, φτιάξαμε ένα φωτοκολάζ για να μην νιώθουμε άσχημα. Αμα δεν πάει ο Μωάμεθ στο βουνό…
image
45 77 88 89
Keep walking xxx