Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

Παγκόσμια ημέρα ΑΜΕΑ


         Όλοι οι άνθρωποι μπορούμε να κάνουμε τα ίδια πράγματα; Η Μαρίζα μπορεί να τραγουδάει καταπληκτικά αλλά στη ζωγραφική δεν τα πηγαίνει και τόσο καλά. Ο Κώστας ξέρει να λέει όμορφες ιστορίες και να κάνει τους άλλους να γελάνε, όμως δεν τρέχει τόσο γρήγορα όσο ο Αλέξης. Τα άτομα με ειδικές ανάγκες δεν είναι και πολύ διαφορετικά από εμάς που βλέπουμε, μιλάμε, σκεφτόμαστε γρήγορα (;), ακούμε, περπατάμε. Μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα, αν όχι ακριβώς τα ίδια με εμάς. Απλά θα πρέπει να φτιάξουν τα πράγματα γύρω τους έτσι ώστε να μπορούν να ζούν άνετα.
Αν, για παράδειγμα, η κουζίνα μας είχε πολύ ψηλά ράφια και εμείς ήμασταν κοντοί, δεν θα φωνάζαμε το μάστορα για να μας τα βάλει πιο χαμηλά; ”
Μετά την παραπάνω προσέγγιση-προβληματισμό δείχνουμε στα παιδιά το παρακάτω υλικό:
   inakothtes inakothtes1 inakothtes2
Τα άτομα με ειδικές ανάγκες μπορούν να κάνουν τα πάντα, αρκεί να θέλουν και να προσπαθήσουν. Ο,τι ακριβώς ισχύει και για μας. Δεν είναι πιο δύσκολο, απλά είναι ένας διαφορετικός τρόπος.  Και το διαφορετικό είναι που κάνει τον κόσμο μας όμορφο. Αν ήμασταν όλοι ίδιοι, θα ήταν όλα βαρετά. Δεν θα μπορούσαμε να μάθουμε τίποτα ο ένας από τον άλλον αφού θα ξέραμε και θα κάναμε τα ίδια πράγματα.
Αυτό είναι και ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που πρέπει να καταλάβουν τα παιδιά μέσα από αυτή την ενότητα.
Φυσικά μπορείτε να κάνετε ποικίλες δραστηριότητες πάνω στο θέμα αυτό. Να βάλετε τα παιδιά να ζωγραφίσουν με το πόδι, η να φυσήξουν τις μπογιές με καλαμάκι πάνω σε χαρτί, να προσπαθήσουν να ρίξουν ενώ είναι καθισμένοι τη μπάλα όσο πιο μακρυά μπορούν κ.α
Δείτε ακόμα τα παρακάτω βίντεο:

              
     
                
     
         

Σας αφήνω και σήμερα, Keep walking xxx