Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Ρόμβοι και χαρταετοί

           Σήμερα διαβάσαμε την γνωστή ιστορία του Αρλεκίνου της Ζωρζ Σαρή. Την χρησιμοποίησα σαν αφορμή για να μιλήσουμε με τα παιδιά για τον ρόμβο. Ο ρόμβος είναι ένα σχήμα που μοιάζει με το τετράγωνο και μάλιστα πολλές φορές τα παιδιά πιστεύουν οτι αν τον περιστρέψεις από ρόμβος γίνεται τετράγωνο:). Έτσι εμείς σήμερα κάναμε αυτή τη σύγκριση. Μετρήσαμε τις πλευρές και τις γωνίες και των δύο και παρατηρήσαμε τις διαφορές τους.

IMG_2286

Μάλιστα ένα νήπιο πολύ εύστοχα παρατήρησε οτι το τετράγωνο μπορεί να γίνει ρόμβος αν το περιστρέψουμε. Έτσι καταλήξαμε στα συμπεράσματά μας και περάσαμε αμέσως στην ρομβοκατασκευή μας που δεν ήταν άλλη από έναν χαρταετό- αρλεκίνο;).

Τα παιδιά έπρεπε να τοποθετήσουν τους ρόμβους με τέτοιο τρόπο ώστε να καλύψουν όλη την επιφάνεια του χαρταετού. Επισημαίνουμε στα παιδιά οι ο ένας ρόμβος δεν πρέπει να καλύπτει τον άλλο και οτι υπάρχει συγκεκριμένη θέση για τον καθένα. Εάν έχετε κάνει παρόμοια δραστηριότητα με ρόμβους θα δείτε οτι μερικές φορές τα παιδιά δυσκολεύονται, όμως είναι πολύ ωραία γιατί κινητοποιεί τη σκέψη και τη λογική τους αφού θα πρέπει να ακολουθηθεί συγκεκριμένος τρόπος ώστε να γίνει αυτό σωστά.

IMG_2290

IMG_2291

Στο τέλος θα πρέπει να έχουμε το παρακάτω αποτέλεσμα.

IMG_2293

Καλά ταξίδια χαρταετοί μας!! Keep walking xxx