Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Η διατροφή στην αρχαία Ελλάδα

        Ο μήνας Φεβρουάριος  θα είναι για μας μήνας γνωριμίας με την διατροφή και τους κανόνες της. Μάλιστα ξεκινήσαμε αυτό το ταξίδι εξασκώντας την λογική σκέψη και μαθαίνοντας να επιχειρηματολογούμε.

Έτσι παρατηρώντας την αρχαία ελληνική αγγειογραφία ήρθαμε σε μια πρώτη επαφή με την διατροφή των ανθρώπων εκείνης της εποχής. Προσέξαμε ακόμη οτι κάποιες τροφές δεν υπήρχαν στο διαιτολόγιο των ελλήνων της αρχαιότητας ενώ υπάρχουν στο δικό μας διαιτολόγιο σήμερα. Πως βρέθηκαν αυτές οι τροφές στη χώρα μας και πως έφτασαν ως εδώ;Οι τέσσερις πρώτες εικόνες της παρουσίασης παρακάτω θα σας βοηθήσουν να βρείτε τις απαντήσεις.

image

Μετά αφηγήθηκα στα παιδιά τον μύθο της Αθηνάς και του Ποσειδώνα για την ονοματοδοσία της Αθήνας χρησιμοποιώντας όχι ένα βιβλίο αλλά τις παρακάτω εικόνες:

                       ποσειδώνας      αθηνα 

Έδωσα έμφαση στα οφέλη που θα αποκόμιζαν οι κάτοικοι από τα δώρα των θεών τα οποία αποτέλεσαν και την επιχειρηματολογία τους κατά την διάρκεια του διαγωνισμού. Λίγο πριν τελειώσει ο μύθος ρώτησα τα παιδιά ποιο δώρο θα διάλεγαν εκείνα αν έπρεπε να αποφασίσουν και οι περισσότεροι είπαν την Αθηνά, λέγοντας πως το δώρο της θα πρόσεφερε τα περισσότερα καλά στους κατοίκους της πόλης.

Έτσι με αυτό το σκεπτικό, μεταμορφωθήκαμε σε μικρούς θεούς, χωριστήκαμε σε ομάδες και βρεθήκαμε υποθετικά στην ίδια κατάσταση. Κάθε ομάδα αποφάσισε πως θα λεγόταν η πόλη εαν κέρδιζε και μετά επέλεξε το δώρο που θα δώριζε στους κατοίκους. Στόχος, να προσπαθίσουν να βρουν όσα περισσότερα οφέλη μπορούσαν που θα προέρχονταν από το δώρο τους και να τα ζωγραφίσουν στο χαρτί.

           20150202_102707       20150202_102725

Η κάθε ομάδα παρουσίασε στην παρεούλα την δουλειά της και όλοι μαζί ψηφίσαμε στο τέλος τον νικητή. Την ομάδα δηλαδή που κατάφερε να μας πείσει. Και επειδή έχετε τρελή αγωνία;) Αγγελούπολη την ονομάσαμε τελικά την πόλη.

                        20150202_104434

Keep walking xxx