Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Χειμώνας: προαναγνωστικό παιχνίδι μέσα από την τέχνη

           
          Ξυπνήσαααατεεεεεε;;;;; :) Καλή χρονιά εύχομαι σε όλους και καλή συνέχεια. Εντάξει το άχαρο κομμάτι της χρονιάς το περάσαμε (προσαρμογές, να μπούν όλα σε μια σειρά, εξοικείωση με τα αντικείμενα και τα πρόσωπα, εφαρμογή κανόνων και σαν επιστέγασμα Χριστουγεννιάτικη γιορτή:). Τώρα περνάμε στην πιο δημιουργική φάση. Κοινώς ο σκελετός του σπιτιού είναι έτοιμος. Βουρ για τα χτισίματα…
Ξεκινάμε το πρόγραμμά μας με τον Χειμώνα μια και πολύ λίγα καταφέραμε να κάνουμε πριν τις γιορτές για το θέμα. Και ενώ συνήθως δείχνουμε στα παιδιά πίνακες ή εικόνες  χειμωνιάτικες τις οποίες περιγράφουμε και συζητάμε είπα να το κάνω πιο ενδιαφέρον αυτό σαν δραστηριότητα. Έδωσα στα παιδιά τους παρακάτω πίνακες κομμένους και τους χώρισα σε ομάδες (το ιδανικό για να υπάρξει σωστή αλληλεπίδραση είναι ως τρία παιδιά ανά ομάδα).

xeimwnas1  xeimwnas2  xeimwnas3
xeimwnas4  xeimwnas5

Δεν τους είπα τη θεματολογία των εικόνων.  Ένας από κάθε ομάδα θα ήταν εκείνος που θα κολλούσε. Στόχος: Να ανακαλύψουν τι δείχνει η εικόνα τους, συνθέτοντας τη λέξη “ΧΕΙΜΩΝΑΣ” (την τελευταία τους την είχα δώσει γραμμένη σε χαρτί) και φυσικά να το κάνουν πριν τις άλλες ομάδες;).

P1091515  P1091520

                                 P1091522








Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν γιατί είχαν αγωνία να δούν ποιά είναι η εικόνα της ομάδας τους. Εάν παρατηρήσετε τις εικόνες θα δείτε επίσης οτι δίνουν όλες μια αφορμή για προσέγγιση διαφόρων πτυχών της ενότητας ”χειμώνας”.
- χιονάνθρωποι και παιχνίδια με το χιόνι
- η έννοια της τριβής (την οποία μπορείτε να βρείτε και σαν πείραμα εδώ)
-τα μέσα θέρμανσης (οι καπνοί από τις καμινάδες)
-τα ζώα το χειμώνα
- η παγωμένη λίμνη (τι παθαίνει το νερό με το κρύο)
-το ντύσιμο των ανθρώπων
Στα δικά μου παιδιά τράβηξε το ενδιαφέρον η παγωμένη λίμνη και οι άνθρωποι που περπατούσαν επάνω της. Οπότε βρήκαμε ευκαιρία να πειραματιστούμε  με το νερό και να δούμε τι παθαίνει όταν ο καιρός είναι πολύ κρύος. Για αρχή βάλαμε στην κατάψυξη νερό αλλά και στο ψυγείο.

                                      P1091525
Και ναι, το ψυγείο μας είναι προσφορά των γονιών, για όσους αναρρωτηθούν, μια και ελληνική  πολιτεία υπάρχει μόνο ως ανέκδοτο:).

Φιλούρες και ξέρετε τώρα ε;
Keep walking