Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Tα ρούχα του χειμώνα: γλώσσα και μαθηματικά

winterclothes

           Γλωσσικό παιχνίδι (ανάγνωσης) για τα νήπια:

                        IMG_1502

Βάζω σε κάθε σχοινάκι 4 μανταλάκια που έχουν μέσα κολλημένες τις λέξεις. Για κάθε παιδί είναι διαφορετικές. Τους δίνω όλες τις εικόνες – και τις οχτώ (εαν θέλετε να γίνει ευκολότερο δώστε τους μόνο τις εικόνες που αντιστοιχούν στις λέξεις) και εκείνα καλούνται να τις κρεμάσουν στο σχοινί. Εκείνος που θα τελειώσει πρώτος και θα τις έχει βρει σωστά είναι ο νικήτής. Να επιμείνετε στο “σωστά” και όχι στο “γρήγορα”.

IMG_1514

                            67   68

 

Παιχνίδι εξοικείωσης με τη φορά της ανάγνωσης για τα προνήπια:

Στήνουμε το χώρο ως εξής,

 IMG_1515

Δίνουμε σε κάθε προνήπιο μία πλαστικοποιημένη εικόνα με ρούχα σε σειρά, διαφορετική για κάθε παιδί. Μόλις ο χρόνος ξεκινήσει τα παιδιά καλούνται να κρεμάσουν τα ρούχα που είναι στο πάτωμα με τη σειρά που δείχνει η εικόνα τους.

IMG_1522

                            768 guiolg

Εάν παρατηρήσετε την παραπάνω φωτογραφία θα δείτε οτι τα μοτίβα είναι εκυπωμένα ασπρόμαυρα. Αυτό έγινε εσκεμμένα ώστε το χρώμα να μην αποτελεί βοήθεια για τα παιδιά. Έτσι εκτός από τη φορά τη ανάγνωσης, έμμεσα επιτυγχάνετε και ο στόχος της αντιστοίχισης των αντικειμένων (μαθηματικά).

Στη συνέχεια, παίξαμε ένα παιχνίδι παρατήρησης ομοιοτήτων και διαφορών. Τί φοράει/ κρατάει η Φανή που δεν το φοράει κρατάει ο Μιχάλης και τούμπαλιν. Τί έχουν κοινό;

IMG_1531

                 Image34 Image36

Αυτά για σήμερα. Keep walking xxx