Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Δικαιώματα παιδιού: οικογένεια

sxoleio98-paidia-dikaiomata03         
Ξεκινήσαμε, σήμερα, βλέποντας το παρακάτω βίντεο


ώστε να αρχίσουμε να μιλάμε για άλλο  ένα δικαίωμα του παιδιού που είναι αυτό της φροντίδας από την οικογένειά του αλλά και την υποχρέωση της πολιτείας να παρέχει στα παιδιά της συνθήκες μιας οικογένειας (θετοί γονείς, ίδρυμα κτλ) εαν οι φυσικοί γονείς έχουν χαθεί ή είναι ανήμποροι να ανταποκριθούν στον γονεϊκό τους ρόλο (βλ.εικ2). Παρατηρήσαμε τις εικόνες και τα παιδιά μου υπαγόρευαν τα δικαιώματά τους σε σχέση με την κάθε περίπτωση και εγώ τα έγραφα κάτω από την εικόνα.
                  dik1    dik2
                                       εικ  1                                        εικ 2
Παίξαμε ακόμα ένα παιχνίδι που έφτιαξα με πίνακες ζωγραφικής που απεικονίζουν οικογένειες. Σε κάθε πίνακα λείπει η φιγούρα ενός παιδιού και τα παιδιά καλούνται να την βρουν ανάμεσα σε άλλες και να την τοποθετήσουν στη θέση της. ‘Ετσι καταννοούμε καλύτερα οτι κάθε παιδί έχει δικαίωμα να είναι με την οικογένειά του.
                                           image
Τέλος, διαβάσαμε το βιβλίο “Που πήγαν όλοι οι γονείς” από την υπέροχη σειρά των εκδόσεων Μεταίχμιο για τα δικαιώματα του παιδιού.

Σας αφήνω με το τραγούδι του αγαπημένου μου Νιόνιου που κάνει για μεγάλα αλλά και για μικρά παιδιά ανάλογα πως θα το ερμηνεύσεις.
Keep walking xxx