Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

Το φαγητό και η καθημερινή ζωή των Αρχαίων Ελλήνων.


         Μια εκπληκτική παρουσίαση για τη ζωή στην Αρχαία Ελλάδα έχει κάνει ο συνάδελφος δάσκαλος Γρηγόρης Ζερβός και μπορείτε να τη δείτε πηγαίνοντας στον ακόλουθο σύνδεσμο.
Εμείς σήμερα είδαμε την παρουσίαση (όχι όλη) και επικεντρωθήκαμε στα επαγγέλματα  αλλά και και στον τρόπο με τον οποίο ήταν διαρρυθμισμένη η πόλη των Αθηνών και τα σπίτια αλλά και την χρησιμότητα των κτιρίων (Θόλος, Γυμνάσιο, Βουλευτήριο κτλ) γύρω από την Αγορά.
              σάρωση0021    σάρωση0022
Κάναμε υποθέσεις για το πως διαλαλούσαν την πραμάτεια τους οι έμποροι, πως παζάρευαν την πώληση των σκλάβων, τι μπορεί να έλεγαν οι φιλόσοφοι στους πολίτες, τί φαγητά αγόραζαν.
Στη συνέχεια φτιάξαμε τη δική μας “αγορά” με φιγούρες που τα παιδιά έκοψαν και χρωμάτισαν.
P5110715
  


σάρωση0012  σάρωση0013 σάρωση0014  σάρωση0015  σάρωση0016   σάρωση0019  σάρωση0017


Στη συνέχεια μιλήσαμε για το φαγητό που έτρωγαν. Τα παιδιά υπέθεσαν τα περισσότερα χάρη στα επαγγέλματα για τα οποία μιλήσαμε χθες. 


diatrofh sthn arxaia ellada    diatrofh1 σάρωση0020  faghta


Φαγητά άγνωστα στην τότε Ελλάδα ήταν: πατάτες, ντομάτες, ζάχαρη, κακάο κ.α ενώ κρέας έτρωγαν σε σπάνιες περιπτώσεις. (π.χ γιορτές)
Τόνισα στα παιδιά την λατρεία που είχαν οι αρχαίοι Έλληνες στο καλό φαγητό, μιλήσαμε για τα συμπόσια που συνοδεύονταν από μουσική αλλά έδωσα έμφαση στο ότι δεν έτρωγαν πάρα πολύ. Ακολουθούσαν τη φράση των φιλοσόφων που έλεγαν:


                                                 PANMETRONARISTON
      
Εξηγούμε στα παιδιά τη φράση και παίζουμε με τη σωστή σειρά των λέξεων στην πρόταση.


Keep “βαδίζειν”  παίδες :)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου