Μια και μιλάμε για τον σεισμό είναι σημαντικό να συζητήσουμε και για τα συναισθήματα που μας προκαλεί. Το κυρίαρχο είναι αυτό του φόβου. Τα παιδιά, όμως, δεν γνωρίζουν πόσο ωφέλιμο είναι αυτό το συναίσθημα για την επιβίωσή μας. Οπότε σήμερα θα διαχωρίσουμε τον φόβο από τον πανικό στο μυαλό μας και θα δούμε τι επιπτώσεις έχει ο καθένας στην περίπτωση που συμβεί ένας σεισμός.
Για να καταλάβουν τα παιδιά καλύτερα την διαφορά έφτιαξα ένα παιδάκι σε κατάσταση φόβου και σε κατάσταση πανικού.
Η καρδιά του παιδιού στα δεξιά μόλις αισθανθεί φόβο δίνει σήμα στο μυαλό του να σκεφτεί τρόπους προστασίας για να μην κινδυνεύσει. Αντίθετα στην καρδιά του παιδιού στα αριστερά ο φόβος μεταμορφώθηκε σε ένα μικρό τερατάκι, τον πανικό. Ο πανικός, όμως, μπερδεύει το μυαλό του παιδιού και είτε δεν μπορεί να σκεφτεί κανέναν τρόπο προστασίας είτε ο τρόπος που σκέφτεται βάζει σε κίνδυνο τη ζωή του αντί να την προστατεύει.
Στερέωσα σχοινάκια στα χέρια του κάθε παιδιού και έβαλα στο τραπέζι διάφορες εικόνες που υποδηλώνουν μια πράξη την ώρα του σεισμού ή μετά απ’ αυτόν. Ζητούσα από τα παιδιά να μου πουν ποιο από τα δύο συναισθήματα οδήγησε κάθε φορά στην δεδομένη ενέργεια και γιατί. Είναι σημαντικό να καταννοήσουν οτι το κίνητρο πίσω από τον φόβο είναι η προστασία της ζωής μας, ενώ ο πανικός οδηγεί σε τραυματισμούς ή ακόμα και στο θάνατο.
Μετά ακολουθώντας τη μόδα της εποχής, ξέρετε τα σλόγκαν που λένε “Keep calm and…..”, ετοιμάσαμε τα δικά μας μηνύματα και επάνω τους γράψαμε αυτά που κάνουν τον καθένα να ξεχνάει ή να διώχνει τους φόβους του.
Με την ευκαιρία, γνωρίσαμε και το ορθογώνιο παραλληλόγραμμο;).
Όπως και να χει εγώ ένα έχω να σας πω για το Σ/Κ που έρχεται,
keep calm..........φοβερό !!!
ΑπάντησηΔιαγραφή