Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Τα ζώα την Άνοιξη Νο1

          Είχαμε μείνει στη συμπεριφορά των ζώων κατά τη διάρκεια του Χειμώνα. Είναι, λοιπόν, καιρός να δούμε πώς τα τελευταία συμπεριφέρονται με τον ερχομό της Άνοιξης αλλά και τί προκαλεί τη συμπεριφορά τους αυτή.
Θέματα που θα αναπτύξουμε:
- τί γίνεται με τα ζώα που είχαν πέσει σε χειμέρια νάρκη;
- με τα αποδημητικά πουλιά;
- γιατί ξαφνικά η φύση “ζωντανεύει”; Τί προκαλεί αυτό το ξύπνημα;
-γιατί πολλά ζώα ετοιμάζουν τις φωλιές τους; Κυρίως τα πουλιά. (αναπαραγωγή, γέννηση)
Πολλά παιδιά ξέρουν τις απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα. Αυτό που μένει να κάνουμε εμείς είναι να αρπάξουμε την ευκαιρία για να τους μιλήσουμε για την τροφική αλυσίδα και τη σημασία της για την ύπαρξη ζωής στον πλανήτη μας.



o kyklos ths zwhs               σάρωση0008 (2) 
σάρωση0010 (2)          σάρωση0007 (2)


Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να ευαισθητοποιηθούν τα παιδιά απέναντι στην προστασία του περιβάλλοντος (αυτή είναι και μια προέκταση που θα μπορούσε να πάρει η ενότητα αυτή). Αν πάλι είστε ήδη σε τροχιά περιβαλλοντικού project τότε μπορείτε πολύ εύκολα να το συνδέσετε και να επεκταθείτε στα απειλούμενα είδη της χλωρίδας και της πανίδας. (στην Ελλάδα: ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, MOm, ΑΡΧΕΛΩΝ κ.α ).

Φτιάξτε τις δικές σας τροφικές αλυσίδες. Δώστε στα παιδιά διάφορα ζώα και προτρέψτε τα να τα κολλήσουν με τη σωστή σειρά ώστε να σχηματιστεί μια τροφική αλυσίδα. Βάλτε τα να σας πουν από πριν στην παρεούλα ποιά ζώα έχουν διαλέξει και με ποιά σειρά θα τα κολλήσουν.

        P3100369 P3100373 P3100374 P3100376  P3100379        trofikh alysida     P3110368Φυσικά μπορείτε να διαλέξετε ο,τι ζώα θέλετε ΚΑΙ φυσικά τον άνθρωπο.


Μπορείτε ακόμα να δείτε και το παρακάτω βίντεο.


Η αλυσίδα της ζωής



Σας θυμίζει κάτι; (για τους ηλικίας μου και πάνω μιλάω:).


Επιμέρους επέκταση του θέματος: Ο καθένας μας είναι ένα ξεχωριστό πλάσμα μέσα σε μια ομάδα, με διαφορετικές ικανότητες και ανάγκες. Όμως για να λειτουργήσει σωστά αυτή η ομάδα είναι αναγκαίοι όλοι, γιατί όλοι είναι σημαντικοί (διαπολιτισμική αγωγή).

Άσχετη υποσημείωση: Εαν ψάχνατε αφορμή για να κάνετε το θέμα του σεισμού νομίζω οτι από σήμερα (δυστυχώς) την έχετε.  Θα αφιερώσετε μία εβδομάδα αλλά είναι τόσο σημαντικό. Είναι ευκαιρία να εμπλέξετε και τους μεγάλους αφού θα είναι περισσότερο ευαισθητοποιημένοι. Η Άνοιξη μπορεί να περιμένει για λίγο;)

Φιλιά και μην ξεχνάτε πως έχετε δύο πολύ ισχυρά χαρτιά στα χέρια σας. Είστε γυναίκες (συγνώμη για τους άρρενες αναγνώστες;) και παιδαγωγοί. Μπορείτε να καταφέρετε τα πάντα. Καλό Σ/κ και Keep walking .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου