1. Ζαχαρένια κουλουράκια
(για 36 κομμάτια)
Υλικά:
3 φλ. (390γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κ.γλ. αλάτι
1 κ.γλ baking soda
1 φλ. (227 γρ.)ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου.
1 φλ. (200 γρ) άσπρη ζάχαρη
2 μεγάλα αυγά
2 κ.γλ φυσική βανίλια (ξέρετε αυτή που είναι σαν μαύρο κορδόνι που το ανοίγετε στη μέση και βγάζετε τα σποράκια. Εάν δεν βρείτε χρησιμοποιείστε βανιλίνη.)
Υλικά για το γλάσο:
2 ασπράδια αυγών (μεγάλα)
2 κ.γλ φρέσκο χυμό λεμονιού
3 φλ. (330 γρ.) ζάχαρη άχνη
Χρώμα για φαγητά/γλυκά
Κουλουράκια (εκτέλεση): Σε ξεχωριστό μπολ αναμείξτε αλεύρι, αλάτι και baking soda. Στο μπολ του μίξερ χτυπάμε βούτυρο με ζάχαρη ώσπου να γίνει ελαφρύ και αφράτο το μείγμα (περίπου 3-4 λεπτά). Προσθέτουμε τα αυγά και τη βανίλια και χτυπάμε πάλι. Τέλος ρίχνουμε το μείγμα με το αλεύρι και χτυπάμε πάλι ώσπου να γίνει μια λεία ζύμη . Χωρίζουμε τη ζύμη στη μέση και την τυλίγουμε με πλαστική μεμβράνη. Τη βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα ή και για όλο τη νύχτα. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 177°C και βάζουμε αντικολλητικό χαρτί σε 2 ταψιά. Βγάζουμε το ένα κομμάτι ζύμης από το ψυγείο και σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε φύλλο 1εκ. περίπου. Κόβουμε με το κουπάτ τα κουλουράκια στα σχέδια που θέλουμε, τα βάζουμε στο ταψί και αφήνουμε τα αφήνουμε στο ψυγείο για 10-15’ για να κρυώσει η ζύμη. Αυτό θα εμποδίσει τα κουλούρια μας να απλωθούν και να χάσουν το σχήμα τους κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Τα ψήνουμε για 8-10’ (ανάλογα με το μέγεθός τους), στη μεσαία σκάλα του φούρνου, ώσπου οι άκρες τους να αρχίσουν να γίνονται καφέ. Όταν τα βγάλουμε από το φούρνο τα αφήνουμε να κρυώσουν για λίγο στο ταψί και στη συνέχεια τα μεταφέρουμε σε μια σχάρα για να κρυώσουν και από κάτω. Μόλις κρυώσουν τα στολίζουμε με το γλάσο που έχουμε φτιάξει (μπορούμε να βάλουμε και διάφορα κουφετάκια πολύχρωμα/ κομματάκια σοκολάτας ή ότι άλλο βρούμε στο σούπερ-μάρκετ). Πριν τα αποθηκεύσουμε αφήνουμε το γλάσο να παγώσει καλά (πράγμα που μπορεί να πάρει κάποιες ώρες). Αν δεν θέλουμε να τα ψήσουμε αμέσως μπορούμε να τα διατηρήσουμε στην κατάψυξη για αρκετές μέρες τοποθετώντας σειρές από αντικολλητικό χαρτί ανάμεσά τους και βάζοντάς τα σε ένα αεροστεγές τάπερ. Γλάσο (εκτέλεση). Στο μπολ του μίξερ χτυπάμε τα ασπράδια του αυγού με το χυμό λεμονιού. Στη συνέχεια χαμηλώνουμε την ένταση του μίξερ αρκετά και προσθέτουμε την άχνη ζάχαρη μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές και λείο μείγμα. Εάν θέλουμε το χρωματίζουμε με χρώμα για γλυκά. Το γλάσο θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί αμέσως ή να το τοποθετήσετε σε ένα αεροστεγές δοχείο γιατί αν εκτεθεί στον αέρα σκληραίνει. Γενικώς κάθε φορά που δεν το χρησιμοποιείτε να το σκεπάζεται με διαφανή μεμβράνη. |
-Pappas, Lou Seibert. 'the Christmas Cookie Book'. Chronicle Books. New York: 2000.
-Yard, Sherry. 'The Secrets of Baking'. Houghton Mifflin Company. New York: 2003. )
2. Χριστουγεννιάτικες τάρτες από τη Φινλανδία
Υλικά:
200 γρ. μαλακό βούτυρο
250 γρ. αλεύρι
0,10 λτ. νερό κρύο
1 κουταλάκι ξύδι
1 αυγό
Mαρμελάδα δαμάσκηνο (ή όποια άλλη αρέσει στα παιδιά)
Η δεύτερη συνταγή έχει πολύ ωραίες εικόνες τις οποίες εκτυπώνοντας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σαν εποπτικό υλικό για να δουλέψετε τη συνταγή με τα παιδιά. (π.χ δραστηριότητα χρονικής διαδοχής).
Από μένα Keep Walking…xxx