Σήμερα γνωρίσαμε τους Εσκιμώους και τις συνήθειές τους. Πώς ντύνονται, τί τρώνε, πώς μετακινούνται κ.α
Αυτό που χρειάζεται να προσέχουμε στην προσέγγιση άλλων λαών κατά τη γνώμη μου είναι να μην απομακρυνόμαστε από την αλήθεια και να μην γινόμαστε γραφικοί. Οι Εσκιμώοι ΔΕΝ ζουν σε ιγκλού(= σπίτι, στη γλώσσα των Ινουίτ) πλέον, εξακολουθούν να τα κατασκευάζουν αλλά μόνο όταν βρίσκονται μακρυά από το σπίτι τους. Εξακολουθούν να μετακινούνται με έλκηθρα που τα σέρνουν σκυλιά, έχουν όμως και snowmobile. Τα παιδιά πηγαίνουν σχολείο, φοράνε τα ίδια ρούχα με έμας, έχουν ποδήλατα, παίζουν μπάσκετ κτλ.
Πολύ ωραία είναι και η σειρά του BBC για τη ζωή ένος μικρού Εσκιμώου. Εάν θέλετε να δείτε και τα έξι βιντεάκια (είναι 3λεπτα) στη σειρά πατήστε τον Εσκιμώο. Διαφορετικά πατήστε πάλι πάνω του και στη σελίδα που θα σας βγάλει, κάτω κάτω σε μια οριζόντια μπάρα είναι όλα τα βιντεάκια. Μπορείτε να επίλεξετε εσείς ποιό θα δείξετε στα παιδιά.
Μιλήσαμε ακόμα για τα Ίνουτσουκ (για τον τονισμό δεν είμαι σίγουρη).
Μάλιστα, το ίνουτσουκ ήταν και η μασκότ των χειμερινών ολυμπιακών αγώνων του 2010.
Και φυσικά φτιάξαμε και δικά μας από φελιζόλ. Τα αφήσαμε να κολλήσουν καλά (με ατλακόλ) και σήμερα θα τα βάψουμε γκρί.
Παιχνίδι: Μόλις ετοιμαστούν, χωρίστε τα παιδιά σε δύο ομάδες/εσκιμώους. Φτιάξτε ψαράκια από κάνσον σε δύο διαφορετικά χρώματα και κρύψτε τα κάτω από τα Ίνουτσουκ σε διάφορα σημεία στην τάξη. Δύο παιδιά από την κάθε ομάδα θα πρέπει να ψάχνουν για να βρουν τους “ψαρότοπους” που κρύβουν τα δικά τους ψάρια. Μόλις βρουν έναν, παίρνουν το ψαράκι που κρύβει από κάτω και επιστρέφουν στην ομάδα τους. Συνεχίζει κάποιο άλλο παιδί. Βάλτε συγκεκριμένο χρόνο. Μόλις τελειώσει, κερδισμένη είναι η ομάδα με τα πιο πολλά ψάρια:).
Παιχνίδι: Μπορείτε ακόμα να “στήσετε” μια διαδρομή με αντικείμενα η οποία θα περιλαμβάνει δρόμους με αδιέξοδα ή εμπόδια αλλά και ίνουτσουκ (εννοείται οτι θα πρέπει να είναι απλή). Αφήστε όλα τα παιδιά να την περπατήσουν και στη συνέχεια ζητήστε τους να χωριστούν σε ομάδες και να την χαρτογραφήσουν νοερά. Φροντίστε να βάλετε αντικείμενα/ σημεία αναφοράς για να μπορούν τα παιδιά να το κάνουν εύκολα. Κάτι σαν τους χάρτες της Ντόρας της Εξερευνήτριας.
Να και μια εργασία που έφτιαξα:
Αυτά για σήμερα, Keep walking xxx