Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Ο καιρός του φθινοπώρου: Βροχή

           Πέρυσι τέτοια εποχή είχε ρίξει θυμάμαι μια βροχή…και βγήκαμε με τα παιδιά στο υπόστεγο για να μυρίσουμε το χώμα. Φέτος ακόμα την περιμένουμε. θα ρθει όμως που θα πάει:).
Χτες μιλώντας για τα σύννεφα είπαμε πως αυτά είναι στην ουσία σταγόνες βροχής που μαζεύονται στον ουρανό και έτσι σχηματίζονται τα σύννεφα. Τί γίνεται, όμως, όταν οι σταγόνες είναι πολλές; Τότε το συννεφάκι γίνεται τόσο βαρύ που δεν μπορεί άλλο να τις κρατήσει και άρα πέφτουν στη γη σαν βροχή.
Κάναμε το πείραμα με το βαμβάκι (όπου το βαμβάκι ήταν το σύννεφο) που του ρίχναμε σταδιακά επάνω του σταγόνες νερού. Όταν το βαμβάκι “γέμισε” άρχισε να στάζει. Και να η βροχή!

PA061201


Μιλήσαμε για την έντασή της.
  • Χτύπημα με τον δείκτη στην παλάμη= ψιχάλα
  • χτύπημα στην παλάμη πιο γρήγορα με τέσσερα δαχτυλα= βροχή
  • παλαμάκια γρήγορα και δυνατά= καταιγίδα
Ταιριάξαμε τα ακόλουθα μουσικά κομμάτια με τις διαβαθμίσεις της έντασης και γίναμε βροχή που χόρευε στον ρυθμό του κάθε κομματιού.

ΨΙΧΑΛΑ
 
ΒΡΟΧΗ
 
ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ


Όλο αυτο μπορείτε να το περάσετε και στο χαρτί.


                σάρωση0030            σάρωση0031
                       για τα προνήπια                                  για τα νήπια


Keep walking και σήμερα:)

O καιρός του φθινοπώρου: συννεφιά

        Σήμερα στην Κέρκυρα εμφανίστηκαν στον ουρανό και τα πρώτα σύννεφα του  φθινοπώρου. Άσπρα άσπρα και αφράτα:).

Εαν εμφανίστηκαν και στις δικές σας πόλεις, νησιά, χωριά πάρτε τα παιδιά και την φωτογραφική μηχανή και βγείτε στην αυλή να τα φωτογραφίσετε. Περάστε τις φωτογραφίες στον υπολογιστή και σκεφτείτε με τί  μπορεί να μοιάζει το καθένα από αυτά. Εξασκείστε τη φαντασία σας και διασκεδάστε.

Μπορείτε να εκτυπώσετε κάποια από αυτά και να αφήσετε τα παιδιά να τα μεταμορφώσουν με τις ξυλομπογιές σε δράκους, παγωτά, ανθρωπάκια και ο,τι άλλο θέλουν!

Έτσι αυτό το συννεφάκι…

                                     synnefo 

 

…έγινε μια καρδιά!

 

                                   PA051195

 

Δείτε ακόμα μαζί με τα παιδιά τους διάφορους σχηματισμούς που μπορούν να έχουν τα σύννεφα εδώ.

Επίσης, μπορείτε με αφορμή την παραπάνω δραστηριότητα να χρησιμοποιήσετε ένα στένσιλ με όποιο σχέδιο θέλει το κάθε παιδί, και βουτώντας ενα σφουγγαράκι σε μπλέ χρώμα να ταμπονάρουν γύρω από το στένσιλ για να φτιάξουν το ουρανό. Μπορείτε να το κάνετε με χαρτί του μέτρου με όλα τα παιδιά και έτσι να φτιάξετε έναν ουρανό που θα έχει σύννεφα σε διάφορα σχήματα.

 

PA051198   PA051200   PA051201

Σημείωση: Προτιμήστε χαρτοταινία. Βγαίνει ευκολότερα μετα.

 

Και φυσικά μην ξεχάσετε να μάθετε τη “Συννεφούλα” του Σαββόπουλου. Εγώ συνήθως τους μαθαίνω τις δύο πρώτες στροφές τώρα και τις άλλες μισές την Άνοιξη:)

 

 

   

Image6

 

Keep walking xxx