Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Δικαιώματα του παιδιού: ταυτότητα

        Σύμφωνα με το άρθρο 7 της  χάρτας των δικαιωμάτων του παιδιού το κάθε παιδί έχει δικαίωμα να έχει όνομα και εθνικότητα. Εμείς ξεκινήσαμε την συζήτησή μας πάνω σε αυτό, αφού πρώτα παρακολουθήσαμε το παρακάτω βίντεο.

Είπαμε οτι κάθε χώρα γνωρίζει τους πολίτες της αφού τα παιδιά που γεννιούνται σε αυτήν καταγράφονται στο Ληξιαρχείο. Έτσι αποκτούν μία ταυτότητα (όνομα, στοιχεία οικογένειας, εθνικότητα) που τους ακολουθεί μέχρι το τέλος της ζωής τους.

Μάλιστα παίξαμε και το παιχνίδι του ληξιαρχείου. Χωριστήκαμε σε ομάδες των τριών + ένας, που ήταν ο ληξίαρχος. Η κάθε ομάδα αντιπροσώπευε μια χώρα. Ο καθένας από την ομάδα του έπερνε ένα ανθρωπάκι στο οποίο ζωγράφιζε τα στοιχεία του προσώπου και το πήγαινε στον ληξίαρχο.

IMG_4594     taytothta

Εκείνος έπρεπε να γράψει επάνω στο ανθρωπάκι το όνομά του (που ήταν το όνομά του παιδιού που το κρατούσε και που το έβρισκε από μια λίστα αναφοράς). Κέρδιζε κάθε φορά η ομάδα-χώρα που κατάφερνε να δώσει ταυτότητα στα περισσότερα παιδιά.

IMG_4604 Στο τέλος, βρήκαμε ποια χώρα είχε τα περισσότερα παιδιά, ποια τα λιγότερα και ποιες ισοβάθμισαν.

IMG_4612    IMG_4609

Αργότερα χρησιμοποιήσαμε τις λίστες αναφοράς των ονομάτων των παιδιών της τάξης για να κάνουμε ασκήσεις ανάγνωσης και γραφής.

IMG_4614 IMG_4615

                ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ ΠΡΟΝΗΠΙΑ    φιλος

                         (προνήπια)                                          (νήπια)

Keep walking xxx