Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Γοργόνες: δραστηριότητες μαθηματικών και γλώσσας

       Η ενασχόλησή μας με την ιστορία του Χάνς Κρίστιαν Άντερσεν, Η μικρή γοργόνα ήταν το έναυσμα για να μάθουν τα παιδιά οτι η γοργόνα είναι ένα μυθικό πλάσμα που αγάπησαν, τραγούδησαν και έφτιαξαν ιστορίες γι’ αυτό οι άνθρωποι απ’ ολα τα μέρη της γης. Αυτό φαίνεται άλλωστε και από τα γλυπτά με γοργόνες που υπάρχουν σε πολλές χώρες. Για να γνωρίσουμε κάποια από αυτά αλλά και τις χώρες προέλευσής τους, τα παιδιά καλούνταν να επιλλέξουν ένα από τα γλυπτά και να αντιστοιχίσουν την ονομασία της χώρας που ήταν γραμμένη από πίσω με εκείνη στον χάρτη. Έξτρα βαθμός δυσκολίας: Από την λέξη της εικόνας έλειπαν κάποια γράμματα, τα οποία μετά την αντιστοίχιση τα παιδιά έπρεπε να συμπληρώσουν.

                     P5120462

                                  γορ4 γορ3 γορ2 γοργ1

Σχεδιάσαμε και το γράμμα “¨γ” σαν ουρά γοργόνας.

γ

Επίσης, χωριστήκαμε σε ομάδες και η κάθε ομάδα έπρεπε να φτιάξει ένα μοτίβο επαναλαμβανόμενο με βάση το οποίο θα κρατιούνταν οι γοργονοχορευτές. Την κίνηση για τον κάθε γοργονοχορό την είχα σχεδιάσει εγώ επάνω σε χαρτόνια και ήταν διαφορετική για την κάθε ομάδα. Ζήτησα από τα παιδιά να φτιάξουν ένα μοτίβο που να είναι όσο πιο πολύπλοκο γίνεται. Σημείωση: προηγήθηκε ψυχοκινητικό όπου ο κάθε χορογράφος “έστηνε” τους την χορευτική του ομάδα όπως αυτός ήθελε (πάλι δημιουργώντας μοτίβο). Κλικ στην εικόνα για τους γοργονοχορευτές.

seaweed

         20150513_100321_Richtone(HDR)  20150513_100329_Richtone(HDR)

Ακόμα κάναμε προσθαφαιρέσεις για να βρούμε την ουρά της κάθε γοργόνας,

                                               20150515_114549

                               προσθαφαιρέσεις2προσθαφαιρέσεις1προσθαφαιρέσεις

και αναζητήσαμε στην εικόνα (προνήπια) την ποσότητα, του αντικειμένου που είχε μέσα κάθε μύδι, ώστε να ζωγραφίσουμε και την αντίστοιχη ποσότητα μαργαριταριών μέσα σε αυτό.

                                   20150515_114839   τόσα-όσα

Και συνεχίζουμε…Keep walking xxx