Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

Τρελοζαχαρίτσες και Εξυπνοζαχαρούληδες

   Ας μιλήσουμε για ζάχαρη λοιπόν. Τα περισσότερα παιδιά την λατρεύουν, όμως είναι ευκαιρία να μάθουν οτι υπάρχουν οι Τρελοζαχαρίτσες που κρύβονται στα γλυκά, τις σοκολάτες και τις καραμέλες και οι Εξυπνοζαχαρούληδες που κρύβονται στα φρούτα και τα λαχανικά. Και ενώ και οι δυο μας δίνουν πολύ ενέργεια έχουν μια σημαντική διαφορά. Οι Τρελοζαχαρίτσες μας δίνουν πολύ γρήγορα ενέργεια αλλά αυτή κρατάει για λίγο με αποτέλεσμα να νιώθουμε μετά κουρασμένοι. Οι Εξυπνοζαχαρούληδες, όμως, κάνουν κάτι  έξυπνο. Αφήνουν την ενέργεια στο σώμα μας να βγει πολύ αργά και έτσι αυτή κρατάει για αρκετή ώρα. Περισσότερη ενέργεια, περισσότερη δύναμη και αντοχή στο παιχνίδι!

Ορίστε και οι δύο ήρωες.

ZAXARH3

Χρησιμοποιήσαμε τους παρακάτω πίνακες για να κάνουμε εξάσκηση στα μαθηματικά         

                       ZAXARH1   ZAXARH2   ΖΑΧΑΡΗ4

Προνήπια, αντιστοίχιση ένα προς ένα χρησιμοποιώντας κυβάκια ζάχαρης.

20150206_100041

αλλά και κατηγοριοποίηση μέσα από το παρακάτω παιχνίδι.

image

Νήπια, προσθέσεις στα πλαίσια του παιχνιδιού “Κάνω υγιεινές επιλογές

20150206_103017

Στο παιχνίδι κάθε φορά επιλέγω από τη λίστα των ανθυγιεινών κάποιες τροφές και ζητάω από τα παιδιά να μου πουν πόσα κουταλάκια ζάχαρη έχουν όλες μαζί συνολικά. Μετά θα πρέπει να επιλέξουν από την λίστα των υγιεινών, τροφές με την ίδια ποσότητα ζάχαρης για να αντικαταστήσουν τις ανθυγιεινές.

20150206_104126

Το πράσινο μικρό κουταλάκι το χρησιμοποιήσαμε για να υποδηλώσουμε το “μισό”. Έχει περισσότερο ενδιαφέρον για τα παιδιά που είναι έτοιμα να προβληματιστούν επιπλέον.

Παρακάτω βλέπετε τη Μάχη της Ζάχαρης (Οι φιγούρες είναι στερεομένες σε μεγάλους συνδετήρες).

 20150206_114206

zaxari-zari

Είναι ένας αγώνας δρόμου, όπου στην λωρίδα του Τρελοζαχαρίτσα είναι κολλημένη ανα διαστήματα η κουρασμένη εικόνα του ενώ στην λωρίδα του Εξυπνοζαχαρούλη υπάρχει  η χαρούμενη. Το ζάρι περιέχει επίτηδες περισσότερες ανθυγιεινές τροφές γιατί τα παιδιά τις επιλέγουν συχνότερα. Οι ήρωες προχωράνε ανα τετράγωνο. Όταν ο κ. Τ πατήσει επάνω στην κουρασμένη εικόνα του σημαίνει πως η ενέργειά του τελείωσε, νιώθει κουρασμένος και χάνει έναν γύρο για να ξεκουραστεί. ΄Οταν ο κ. Ε πατήσει επάνω στον χαρούμενο εαυτό του προχωράει ένα τετράγωνο ακόμα, γιατί έχει σούπερ ενέργεια! Για να κινηθεί ο καθένας θα πρέπει να έρθει στο ζάρι το τρόφιμο που τον περιέχει διαφορετικά παίζει ο επόμενος.

Στην αρχή τα παιδιά βλέποντας το ζάρι είπαν οτι θα κερδίζει συνέχεια ο κ. Τ. Όμως είναι τόσες πολλές φορές που χάνει τις δυνάμεις του από αυτά που τρώει που τις περισσότερες φορές ο κ. Ε είναι ο νικητής;).

Αυτά για σήμερα, Keep walking xxx