Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Πειράματα με την μουσική και μετρήσεις

         Μια πολύ ενδιαφέρουσα δραστηριότητα που κάναμε ώστε τα παιδιά να αντιληφθούν πως η μουσική μπορεί να προκαλέσει ένα συναίσθημα ήταν η παρακάτω.
Χώρισα τα παιδιά σε ομάδες των 5-6 ατόμων. Κάθε ομάδα, φόραγε τα ακουστικά (δανειστήκαμε και της διπλανής τάξης) και όλοι μαζί παρακολουθόυσαμε το παρακάτω βιντεάκι στον υπολογιστή.
                            
Την μουσική του, όμως, μπορούσαν να ακούσουν μόνο τα παιδιά που φορούσαν τα ακουστικά.
20141120_095352
Μόλις τελείωναν έπρεπε χωρίς να μιλάνε να ζωγραφίσουν το συναίσθημα του ήρωα (σαλιγκαριού), ενώ παράλληλα άκουγε η επόμενη ομάδα. Οι τρεις ομάδες άκουσαν, τις μουσικές της χαράς (χιούμορ)/ λύπης/ φόβου.
Αμέσως μετά, παρατηρήσαμε τις ζωγραφίες στην παρεούλα και είδαμε πως κυριαρχούσαν τρία διαφορετικά συναισθήματα.
20141120_102626
      ( χαρά                                φόβος                                        λύπη)
Μα πως γινόταν αυτό, αφού είχαμε όλοι παρακολουθήσει το ίδιο βίντεο; Τι άλλαζε άραγε και μαζί μ’ αυτό άλλαζε και αυτό που νιώθαμε; Η μουσική!
Παρακολουθήσαμε ξανά όλοι μαζί το βίντεο και με τις τρεις μουσικές και νιώσαμε πόσο εύκολα η μουσική μπορεί να γεννήσει ένα διαφορετικό συναίσθημα για την ίδια εικόνα. Τα παιδιά μάλιστα φαντάστηκαν και διαφορετικές ιστορίες για τον ήρωά μας.
Γίναμε, όμως, και κριτές ενός μουσικού διαγωνισμού ;) και βαθμολογήσαμε ανάμεσα στις τρεις χαρούμενες, λυπημένες και τρομακτικές μουσικές εκείνες που μας άρεσαν περισσότερο. Είναι τα εννιά πρώτα κομμάτια αυτής της playlist.
20141120_115733
20141121_083513
Μετρήσαμε, συγκρίναμε και βγάλαμε τους νικητές.
Φυσικά, οι μέρες με την μουσική περιελάμβαναν πολλά μουσικά όργανα που ξεκινούσαν από το πρωί και ένα κουτί παυσίπονα. Ας όψεται η μάθηση;).
Keep walking xxx