Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Αφρικάνικες καλύβες και ένα παιχνίδι

       Για να φτιάξουμε τις αφρικάνικες καλύβες μας χρησιμοποιήσαμε οντουλέ χαρτί και αλατοζύμη βαμμένη καφέ. Αυτό που έπρεπε να κάνουν τα παιδιά ήταν να απλώσουν με τα δάχτυλά τους την αλατοζύμη στο οντουλέ μέχρι να καλυφθεί.

IMG_5395

Θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε πηλό, πλαστελίνη και απλά ρολά τουαλέτας. όμως η αλατοζύμη είναι πολύ πιο μαλακή και τα παιδιά μπορούν να την δουλέψουν άνετα και όσα για τα ρολά, επειδή η επιφάνειά τους είναι σχετικά λεία δεν θα “καθόταν” εύκολα επάνω το ζυμάρι. Αυτή είναι μια ωραία δραστηριότητα για να ασκήσουμε την επιδεξιότητά μας με τα δάχτυλα και να λερωθούμε με την ησυχία μας.

IMG_5397

Αν έβρισκα και  χόρτο ( σε λογική τιμή;) θα φτιάχναμε και τις σκεπές με φυσικά υλικά, όμως και το χαρτόνι είχε καλό αποτέλεσμα.

Παίξαμε σε ζευγάρια μαθηματικά παιχνίδια για τους αριθμούς ως το δέκα και τις προσθέσεις τους (νήπια) χρησιμοποιώντας την παρακάτω εικόνα,

IMG_5393

                             προσθέσεις με αφρικάνικη εικόνα Image3

αλλά προσπαθήσαμε να βρούμε και τις διαφορές ανάμεσα στις δύο εικόνες (προνήπια).

IMG_5391      διαφορες αφρική

Και επειδή ο καιρός αυτός είναι κομμένος και ραμμένος για παιχνίδια στην αυλή δεν γινόταν να μην τελειώσουμε τη μέρα μας με ένα παιχνίδι. Είναι το γνωστό σε όλους μας παιχνίδι των Ζουλού, “μουμ-μπέι μουμ-μπέι” (αστειάκια πανάθεμά με), που σημαίνει “λιοντάρι” στη γλώσσα τους.

Τα παιδιά είναι όλα σε κύκλο και στη μέση του κύκλου βρίσκονται δύο παιδιά με κλειστά μάτια. Ένα είναι το λιοντάρι και το άλλο είναι το ίμπαλα (είδος ελαφιού). Τα παιδιά στο κύκλο θα πρέπει να καθοδηγήσουν με την ένταση της φωνής τους το λιοντάρι ώστε να πιάσει το ίμπαλα. Δυνατές φωνές= είσαι κοντά, σιγανές φωνές = είσαι μακρυά. Κάτι σαν “κρύο –ζεστό”. Ο κύκλος θα φωνάζει: “μουμ-μπέι”.

IMG_5419

IMG_5431

Keep walking xxx