Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Η μουσική στην αρχαία Ελλάδα

          ΜΟΥΣΕΣ:  Μια και θα αναφερθούμε στις τέχνες και ειδικά στη μουσική είναι μια καλή ευκαιρία να μάθουν τα παιδιά για τις εννέα μούσες.

mus3

Πλαστικοποίησα την παραπάνω εικόνα και τους ήτησα να παρατηρήσουν τις μούσες και να προσπαθήσουν να βρουν ποιά είναι η Ευτέρπη, η μούσα της Μουσικής. Υλικό για να επεξεργαστείτε την εικόνα και να κάνετε ατομικές ασκήσεις γλώσσας και μαθηματικών είναι το ακόλουθο:

mus1mus2 mus4 mus5 

Άλλες δραστηριότητες: - Ζωγράφισε με μπλέ χρώμα τα φορέματα των μουσών που στέκονται δεξιά από την Ευτέρπη και με κίτρινο εκείνων που στέκονται αριστερά.

- Βρές τις μούσες που έχουν στο όνομά τους το γράμμα “ε” και βάλτο σε κύκλο (το όνομα;).

Μπορείτε ακόμα να διακοσμήσετε με κολάζ ένα χάρτινο αγγείο με τη μορφή της Ευτέρπης και να γράψετε επάνω το όνομά και την ιδιότητά της.

MUS6

ΜΟΥΣΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ: Αναφερθήκαμε και στον Απόλλωνα, τον αρχηγό των μουσών και θεό του φωτός και της μουσικής και παρατηρήσαμε το μουσικό όργανο που κρατούσε στην εικόνα.

Αυτό στάθηκε αφορμή να μιλήσουμε για τα  μουσικά όργανα που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Έλληνες. Είδαμε εικόνες, παρατηρήσαμε τα υλικά  κατασκευής τους                             

                              sdfbh     srhsf

και φτιάξαμε προτάσεις με παρομοιώσεις τις οποίες διαβάσαμε.

IMG_0983

Ακούσαμε, όμως και τους ήχους που βγάζουν αλλα και τον μύθο για την κατασκευή της Σύριγγας του Πάνα, στο παρακάτω βίντεο.

Μπορείτε να κάνετε διάφορες δραστηριότητες σχετικές με το μύθο αυτό. Φτιάξτε, για παράδειγμα, τα δικά σας μουσικά όργανα χρησιμοποιώντας χοντρά καλαμάκια διαφορετικού χρώματος. Δώστε στα προνήπια ολόκληρα καλαμάκια να τα διατάξουν σε σειρά σύμφωναμε το χρωματικό μοτίβο που θα τους ζητήσετε και όταν τελειώσουν κόψτε τα εσείς κλιμακωτά. Στα νήπια κόψτε τα καλαμάκια κλιμακωτά και ζητήστε τους να τα διατάξουν σύμφωνα με το μέγεθος. Από το μεγαλύτερο στο μικρότερο.

         IMG_1006 IMG_0993IMG_0999

Αυτά για σήμερα. Keep walking παίδες;)