Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Tα ρούχα του χειμώνα

         Τα χειμωνιάτικη ρούχα είναι μια πολύ ωραία αφορμή για να μιλήσουμε για την προέλευση του μαλλιού αλλά και για να κάνουμε περιγραφές. Βάζουμε κάποιες από τις εικόνες στο πάτωμα. ένα παιδί περιγράφει και ένα άλλο καλέιται να βρει το παιδάκι της περιγραφής. Η εικόνα που περιγράφεται κάθε φορά υποδυκνείεται από την νηπιαγωγό και το παιδί που θα πρέπει να βρει ποια είναι έχει την πλάτη γυρισμένη.
                     20150127_102024
Αρχικά αφήνουμε τα παιδιά να περιγράψουν ελεύθερα. Φροντίζουμε να χρησιμοποιούν τις σωστές λέξεις και η περιγραφή να περιορίζεται μόνο στα ρούχα. Τι συμβαίνει εαν δεν δώσουμε επαρκείς πληροφορίες σε κάποιον; (δυσκολεύετε να βρει την απάντηση ή να καταλάβει).
Σε ένα δεύτερο γύρο του παιχνιδιού τους ζητάμε να δίνουν κάθε φορά ένα στοιχείο περιγραφής και τους λέμε να απορρίπτουν τις εικόνες που δεν ταιριάζουν με το στοιχείο αυτό. Για παράδειγμα, το παιδάκι φοράει πράσινο σκούφο (βγάζουμε εκείνα που δεν φοράνε πράσινο σκούφο), έχει και κίτρινα γάντια (βγάζουμε εκείνα που δεν έχουν κίτρινα γάντια) κτλ. Αυτός είναι ένας τρόπος λογικής σκέψης (μέθοδος αποκλεισμού) που έχει ενδιαφέρον να τον δουλέψετε με τα παιδιά.
                             παιδάκια2   παιδιά χειμώνα




Εμείς φτιάξαμε και γάντια χειμωνιάτικα και μάλιστα τα στολίσαμε με μάλλινα κρόσσια. Έτσι μάθαμε να φτιάχνουμε κόμπους εξασκώντας την λεπτή μας κινητικότητα.
20150127_113522
20150127_113533
20150127_120227


Τέλος, προσπαθήσαμε να αντιστοιχίσουμε στο παιχνίδι που ετοίμασα, τους χιονάνθρωπους με τα ρούχα τους.
                                                  image
Keep walking xxx