Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

Πειρατική δικαιοσύνη



Ακόμα και οι πειρατές έχουν κανόνες. Από τους πιο βασικούς είναι το ότι δεν πρέπει το πλήρωμα να παραβαίνει τις διαταγές του καπετάνιου. Αν αυτό συμβεί, τον παραβάτη περιμένει το «περπάτημα στη σανίδα» και η πτώση στη θάλασσα.
Οι διαταγές ήταν απλές:
-      Όλοι στο κατάστρωμα = πέφτω κάτω και τρίβω το πάτωμα


-      Όλοι κάτω από το κατάστρωμα = φεύγουμε μακριά

-      Στην πλώρη = ερχόμαστε μπροστά
-      Στην πρύμνη = πάμε πίσω
-      Όλοι δεξιά = πάμε δεξιά
-      Όλοι αριστερά = πάμε αριστερά
-      Τραβήξτε κουπί …. πχ. όσοι έχουν μαύρα μαλλιά κτλ
-      Προσοχή!  = στέκονται προσοχή χαιρετώντας ναυτικά και φωνάζοντας «μάλιστα καπετάνιε»
Μπορείτε να προσθέσετε ότι άλλο θέλετε. Εκείνος που δεν εφαρμόζει τις διαταγές αμέσως ή σωστά θα πρέπει να περπατήσει στη σανίδα.

Η δική μας σανίδα ήταν στενή αφού έχουμε κάνει αρκετά ψυχοκινητικά ισορροπίας και πλέον οι απαιτήσεις έχουν αυξηθεί. 




Αφού τα παιδιά πέρασαν από την σανίδα και με αφορμή κάποια μικρότερα που δυσκολεύτηκαν, δοκιμάσαμε να βρούμε τον ασφαλέστερο τρόπο για να κάνουμε ισορροπία επάνω σε αυτή την στενή επιφάνεια. Καταλήξαμε αμέσως σε αυτόν,

 
 ενώ τα παιδιά κλήθηκαν να εξηγήσουν γιατί αυτός είναι ο ευκολότερος τρόπος.  Φυσικά και μπορείτε με αυτό σαν αφορμή να παίξετε με τις έννοιες επιφάνειες και ισορροπίες χρησιμοποιώντας τουβλάκια ή όποια άλλα υλικά θέλετε.

Όμως ανάμεσα στους πειρατές υπήρχε και ένας πολύ αυστηρός κώδικας δικαιοσύνης σύμφωνα με τον οποίον τα λάφυρα μοιράζονταν ακριβοδίκαια μεταξύ τους. Εάν υπήρχαν τυχόν διαφορές αυτές λύνονταν στην ξηρά με τον γνωστό κινηματογραφικό τρόπο… όποιος τραβήξει πρώτος το όπλο τον Κύριον είδε;)
Εμείς κάναμε κάτι παρόμοιο χωρίς όπλα όμως. Είναι μια καλή ευκαιρία εάν θέλετε να εξασκηθούν τα παιδιά στην αναγνώριση σχημάτων, αριθμών, γραμμάτων κτλ.


 Περπατάμε δέκα βήματα …σταματάμε … μόλις η κυρία πει «τώρα», γυρνάμε αμέσως. Αυτός που θα πει πρώτος τι είναι αυτό που κρατάει ο απέναντί του έχει κερδίσει.


Άτιμοι κανόνες!
Keep walking xxx