Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

Δικαιώματα παιδιού: φροντίδα και ελεύθερη έκφραση

          Συνεχίζοντας την ενότητα για τα δικαιώματα του παιδιού μιλήσαμε για το δικαίωμα που έχουν τα παιδιά στην φροντίδα και την ασφάλεια. Ποιος, όμως, πρέπει να παρέχει την φροντίδα αυτή; Η οικογένεια αλλά και η χώρα που ζει το παιδί είναι υπεύθυνοι γι’ αυτό. Έτσι, τα παιδιά αφού είπαν τι εννούμε όταν λέμε φροντίδα και ασφάλεια τα ζωγράφισαν και φτιάξαμε ένα μεγάλο κολάζ που τώρα στολίζει την τάξη μας;)

IMG_4646

Είπαμε, όμως, οτι εκτός από την οικογένεια και τη χ.ωρα μας έχουμε και εμείς υποχρέωση να φροντίζουμε τον εαυτό μας. Παίξαμε, λοιπόν, το “Για να μην… θα πρέπει να…”ένα γλωσσικό παιχνίδι όπου τα παιδιά έπρεπε να επιλέξουν μία άσχημη κατάσταση να βρουν τη λύση της και να μας την ανακοινώσουν. Έτσι, για παράδειγμα,

                                     IMG_4620

                        “Για να μην χαλάσουν τα δόντια μου, θα πρέπει να τα βουρτσίζω”

Κλικ στην εικόνα για τις καρτέλες του παιχνιδιού.

image

Συζητήσαμε, όμως, και για άλλο ένα σημαντικό δικαίωμα των παιδιών που είναι η ελευθερία της έκφρασης. Είπαμε οτι όλοι οι άνθρωποι έχουν συναισθήματα που δεν εκφράζουν ,όμως, με τον ίδιο τρόπο πάντα. Ο καθένας είναι ελεύθερος να εκφράζει την άποψή του και τις επιθυμίες του, έτσι και τα παιδιά.

έχω τη γνωμη μου

Διαλέξαμε, λοιπόν, με ποιο τρόπο θα ήθελε ο καθένας να εκφράσει τα συναισθήματά του και χωριστήκαμε στις ομάδες, χορού, μουσικής και ζωγραφικής, για να εκφράσουμε τη χαρά, τη λύπη και τον φόβο.

Μόλις τελειώσαμε , παρουσιάσαμε στην παρεούλα τις δουλειές μας. Ορίστε και μερικά στιγμιότυπα.

1 IMG_4660

                                           ομάδα ζωγραφικής: φόβος

IMG_4654IMG_4650

                                      ομάδα χορού: λύπη και χαρά

IMG_4659

                                          ομάδα μουσικής: φόβος

Σας φιλώ. Keep walking xxx