Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Αρχαίο ελληνικό θέατρο: κοστούμια και μάσκες

          Ξεκινήσαμε να μιλάμε εχθές για το θέατρο μια και πρόσφατα παρακολουθήσαμε μια θεατρική παράσταση από ηθοποιούς του ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας σε σκηνοθεσία της Κάρμεν Ρουγγέρη ( Ο Περσέας και η Ανδρομέδα). Φυσικά κάναμε την αρχή από την αρχαία Ελλάδα. Είδαμε την παρακάτω παρουσίαση, και παρατηρήσαμε τα κοστούμια, τις μάσκες αλλά μιλήσαμε και για τον Θέσπι, τον πρώτο “υποκριτή”, για τον χορό αλλά και τα είδη των έργων (κλικ στην εικόνα για να το δείτε).

Image2

Φυσικά φτιάξαμε και τις δικές μας μάσκες αφού πρώτα σκεφτήκαμε για ποιο ρόλο προοριζόταν η κάθε μία.

IMG_1672

GYJ J,HG KYGKG RYT

Ακόμα, με αφορμή τα υλικά κατασκευής της αρχαίας ελληνικής μάσκας μιλήσαμε για τα διάφορα υλικά από τα οποία είναι κατασκευασμένα τα αντικείμενα. Προσπαθήσαμε να σκεφτούμε πως λέγεται αυτό που είναι φτιαγμένο από γυαλί, χαρτί, διαμάντι, χώμα, τσιμέντο, σίδερο κτλ και έγραφα κάθε φορά τις σωστές απαντήσεις των παιδιών. Μετά παρατηρήσαμε οτι κάποιες από τις λέξεις έχουν την ίδια κατάληξη π.χ ξύλ-ινος – γυάλ-ινος.

xdhbd

Τελειώσαμε παίζοντας ένα παιχνίδι, όπου υπήρχαν στο χώρο ριγμένα στεφάνια που μέσα είχαν από μία καρτέλα με ένα υλικό. Κατά τη διάρκεια της μουσικής έτρεχαν γύρω γύρω τόσα παιδιά όσα και τα στεφάνια. Όταν η μουσική σταματούσε κάθε παιδί έπαιρνε μία καρτέλα από ένα στεφάνι, προσπαθούσε να βρει ένα αντικείμενο που να είναι φτιαγμένο από τα αντίστοιχο υλικό και έτρεχε γρήγορα να μπει στο στεφάνι δείχνοντας την καρτέλα και το αντικείμενο που βρήκε. Μετά ρωτούσα τον καθένα να μου πει για το αντικέιμενό του και έπρεπε να απαντήσουν ως εξής: “ Το (τουβλάκι) είναι ξύλινο”.

IMG_1688

Αυτά για σήμερα, χρόνια πολλά σε όσες και όσους γιορτάζουν. Keep walking xxx