Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

Κίτρινη φυλή: διατροφή

          Μιλώντας για τη διατροφή των ανθρώπων που ανήκουν στην κίτρινη φυλή και αφού εξηγήσαμε οτι κάθε χώρα έχει την δική της ξεχωριστή κουζίνα επικεντρωθήκαμε σε δύο κοινά για την κίτρινη φυλή τρόφιμα. Το ρύζι και το τσάι. Μιλήσαμε για τις καλλιέργειές τους τα διαφορετικά είδη και με αφορμή αυτά που είδαμε και ακούσαμε παίξαμε τα παρακάτω παιχνίδια μια και τώρα τελευταία από την κλεισούρα λόγω καιρού δεν είμαστε και για πολλές καθιστές δραστηριότητες:

1) Οι γκέισες σερβίρουν το τσάι

     Τα κορίτσια χωρίζονται σε δύο ομάδες. Απέναντι από τις ομάδες στήνουμε ένα παγκάκι όπου πάνω του υπάρχουν είδη σερβιρίσματος τσαγιού για την κάθε ομάδα και μια λεκάνη μικρή άδεια. Πίσω από το παγκάκι κάθετε το κορίτσι κριτής.

Με δύο κομμάτια κορδέλας φτιάχνουμε δυο θηλιές. Αυτές τις φοράει στα πόδια του ο πρώτος από την κάθε ομάδα ώστε τα βήματα να είναι μικρά σαν της γκέισας.

IMG_5179

Με το σύνθημα έναρξης του παιχνιδιού οι πρώτοι παίκτες πρέπει να φτάσουν γρήγορα στο παγκάκι να γονατίσουν να βάλουν τσάι (νερό) στο φλυτζάνι χωρίς να το χύσουν κάτω, να επιστρέψουν πίσω και να δώσουν τη θηλιά στον επόμενο παίκτη.

IMG_5183IMG_5184

Νικήτρια η ομάδα που τελείωσε πρώτη χωρίς να χύσει ούτε μια σταγόνα από το τσάι. Ο κριτής βλέπει αν τηρούνται οι κανόνες και αδειάζει κάθε φορά τα φλυτζάνια στη λεκάνη για τους επόμενους παίκτες. Πολύ γέλιο:)

2) Συμπλήρωσε τη μαργαρίτα

Τα αγόρια χωρίζονται σε δύο ομάδες. Οι παίκτες της κάθε ομάδας θα πρέπει να τοποθετήσουν με τα κινέζικα ξυλάκια τα πον πον από το ένα πιάτο στη σωστή θέση στην μαργαρίτα. Όποια ομάδα καταφέρει να τοποθετήσει τα περισσότερα πον πον στην μαργαρίτα χωρίς να τα ρίξει κάτω κατα την μεταφορά τους από το ένα πιάτο στο άλλο, είναι η κερδισμένη. Όταν τελειώσει η μία ομάδα συνεχίζει η επόμενη. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να πειραματιστούν στο πως θα “τσιμπήσουν” τα πον πον χωρίς να τους πέσουν αφού δεν έχουν και το άγχος του χρόνου. Είναι πολύ όμορφη δραστηριότητα λεπτής κινητικότητας και επίλυσης μιας προβληματικής κατάστασης. Όταν τελειώσει ρωτήστε τα παιδιά να σας πουν ποιο πιστεύουν οτι είναι το κόλπο για να είναι επιτυχημένη η προσπάθεια. Και τώρα απολαύστε το χρονικό μιας τέτοιας προσπάθειας για να καταλάβετε τι εννοώ:

                     IMG_5217

1η προσπάθεια: τζίφος

IMG_5219

2η προσπάθεια: τζίφος

IMG_5218

3η προσπάθεια : Εδώ το μάτι με κοιτάζει απειλητικά. Πολλά νεύρα!

IMG_5220

4η προσπάθεια: ναιιιιιιιιιιι!!!

IMG_5221

Αχαχαχαχαχα. Η ομάδα των κοριτσίων πίσω την έζησε με πάθος την επιτυχία.

Ξεκινήσαμε ακόμα μια δραστηριότητα την οποία, ολοκληρώσαμε σήμερα και αυτή είχε να κάνει με την δημιουργία ενός ασιάτικου παραμυθιού. Με βάση τη λογική που έχουν τα κουλουράκια της τύχης (fortune cookies) ετοίμασα μερικά με αλατοζύμη (έφτιαξα μικρά κυκλάκια με το ζυμάρι τα έψησα στο φούρνο για κανένα 5λεπτο και μετά τα έβγαλα, έβαλα μέσα τα χαρτάκια, τους έδωσα το σχήμα που βλέπετε και τα ξαναέβαλα στο φούρνο στους 150 στην επάνω σχάρα για κανα 10') μέσα στα οποία έκλεισα διάφορες λέξεις τυχαίες.

IMG_5174    IMG_5224

Ξεκίνησα λοιπόν την ιστορία και κάθε παιδί έσπαγε ένα κουλουράκι και με βάση τη λέξη που του τύχαινε έπρεπε να την συνεχίσει. Έτσι γεννήθηκε το “ Ο Σίτο και οι δράκοι”.

IMG_5231

            IMG_5232  IMG_5233[1]  

Αυτά από εμένα για σήμερα. Καλό Σ/Κ παίδες!

 Κeep walking ;)