Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Τα παιχνίδια του αέρα

Φθινόπωρο για τα καλά και με αυτό θα ασχοληθούμε τις επόμενες μέρες. Ξεκινάμε με τα καιρικά φαινόμενα δίνοντας έμφαση σε αυτό του αέρα μια και μας έχει επισκεφτεί τις τελευταίες μέρες.
Και βγήκαμε που λέτε στην αυλή με τις φωτογραφικές μας μηχανές μπας και τον πετύχουμε. Και τον βρήκαμε να κρύβεται πίσω από τη σημαία, ανάμεσα στα χόρτα, στις κορυφές των δέντρων και στις λωρίδες του γκοφρέ που κρεμάσαμε.
IMG_0766
Περάσαμε τις ανακαλύψεις μας στον υπολογιστή και αφού τις παρατηρήσαμε εκτυπώσαμε κάποιες φυτογραφίες και φτιάξαμε την “αφίσα του αέρα”.
IMG_0787
Στη συνέχεια ρώτησα τα παιδιά πως ήταν ο αέρας σε σχέση με εχθές (σήμερα είχε βοριά και έκανε λίγο ψύχρα). Έτσι μάθαμε να διαβαθμίζουμε τον αέρα με βάση τη θερμοκρασία και εμπλουτίσαμε το λεξιλόγιό μας με νέες λέξεις.
IMG_0776   xfgbnb uyli
Τί μπορεί να κάνει ο αέρας; Μπορεί να μετακινήσει αντικείμενα. ΠΩΣ το κάνει αυτό; Είναι δυνατός! Άρα ο αέρας είναι μια δύναμη. Εάν δυσκολευτείτε πείτε τους για την Τζέσικα από τους Γκορμίτι, που είναι αρχηγός του αέρα, και πολύ δυνατή;)
Μετά αναρωτηθήκαμε τί μπορεί να μετακινήσει ο αέρας που βγαίνει όταν φυσάμε. χωριστήκαμε σε ομάδες, κάναμε τα πειράματά μας με συγκεκριμένα υλικά και καταγράψαμε τα αποτελέσματα.
IMG_0780   IMG_0784
IMG_0788   etesr
Συζητήσαμε για αυτά στην παρεούλα, όπου κάθε ομάδα παρουσίασε τα ευρήματα και παρατηρήσαμε ότι δεν είχαμε όλοι τα ίδια αποτελέσματα. Γιατί, λοιπόν, κάποια ομάδα μπόρεσε να μετακινήσει την μπαταρία ενώ κάποια άλλη όχι; Τί άλλαξε; Μα φυσικά η ένταση του αέρα. Άλλοι φύσηξαν πολύ δυνατά και άλλοι λιγότερο.
Τέλος, διαβάσαμε το ακόλουθο ποίημα που βρήκα στο blog του συνάδελφου Αντώνη,
uyjyu
και αφού το οπτικοποιήσαμε με ζωγραφιές του δώσαμε ηλεκτρονική μορφή, για να το διαβάζουμε και με αυτόν τον τρόπο.







image

Αυτά για σήμερα Keep walking ;)