Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015

Η Ελλάδα με λίγα λόγια

Πλησιάζοντας για την 28η Οκτωβρίου είπαμε να μιλήσουμε πρώτα για την Ελλάδα ώστε να κατανοήσουμε την έννοια της χώρας, όσο αυτό είναι δυνατό.

Έτσι προσπαθήσαμε να συνθέσουμε τον χάρτη της χώρας (προτείνω στα προνήπια να βάλετε φωτοτυπημένο τον χάρτη από κάτω),

              20151012_095624 χαρ1 χαρ2 χαρ3

ενώ μέσα από την παρακάτω δραστηριότητα δουλέψαμε την έννοια του συμβόλου.

Έδειξα στα παιδιά μια πινακίδα που ετοίμασα με την λέξη Ελλάδα και τους ζήτησα να παρατηρήσουν τις εικόνες που υπήρχαν επάνω στα γράμματα. Γιατί υπάρχουν εκεί; Τί θέλουν να μας πουν για την χώρα μας; Μας βοήθησαν στην αποκωδικοποίηση και οι εικόνες που είχα ετοιμάσει.

πινακίδα Ελλάδα  συμβ1συμβ2συμβ3 

Έτσι προέκυψε ο παρακάτω πίνακας:

20151013_100649

Μετά προσπαθήσαμε να ζωγραφίσουμε και εμείς την Ελλάδα σαν κορίτσι δίνοντας έμφαση στους συμβολισμούς (π.χ μπλε φόρεμα λόγω της θάλασσας ή κίτρινο λόγω του ήλιου, σκουλαρίκια ψαράκια, καπέλο για τον ήλιο ή αμπέλι με σταφύλια στα μαλλιά, βιβλία στο χέρι κτλ)

20151013_102313

Image2

Μιλήσαμε ακόμη για τα σύνορα, σε μια προσπάθεια να κατανοήσουμε ότι δεν είμαστε μόνοι μας πάνω σε αυτό τον πλανήτη;). Ήταν μια καλή ευκαιρία να έχουμε μια πρώτη επαφή ή να θυμηθούμε κάποια βασικά σχήματα. Έτσι υπήρχαν 4 χώρες (τετράγωνο/ τρίγωνο/ κύκλος/ ορθογώνιο παραλληλόγραμμο). Οι κάτοικοί τους είχαν την δυνατότητα να ανταλλάσσουν επισκέψεις μεταξύ τους όμως θα έπρεπε να δείξουν την ταυτότητα ή το διαβατήριο τους (καρτέλες) με την σωστή σφραγίδα (σχέδια των παραπάνω σχημάτων).

Το παιχνίδι λειτουργεί σαν τις μουσικές καρέκλες. Τα τέσσερα σχήματα είναι περιμετρικά. Οι καρτέλες - διαβατήρια στη μέση και είναι λιγότερες από τα παιδιά. Οι ταξιδιώτες τρέχουν και με το σύνθημα παίρνουν μια καρτέλα. Βλέπουν το σχήμα και πάνε στην αντίστοιχη χώρα. Το παιδί που δεν έχει διαβατήριο δεν ταξιδεύει (βγαίνει από το παιχνίδι). Από τα υπόλοιπα περνάει ο συνοριοφύλακας (νηπιαγωγός) για να τσεκάρει τις σφραγίδες. Είναι οι σωστές; Ξέρουν το όνομα της χώρας;

image

Και κάπως έτσι αποκτήσαμε μια μικρή ιδέα για την πατρίδα μας. Keep walking xxx