Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

H βροχή του φθινοπώρου

         Καλό μήνα κόσμε! Ο Νοέμβρης, απ’ οτι φαίνεται, ετοιμάζει βροχές και εμείς με αυτό σαν αφορμή αναρρωτηθήκαμε που πηγαίνει το νερό της βροχής όταν πέφτει στη γη. Μέσα από τη συζήτηση προέκυψε μια νέα λέξη: η απορρόφηση.

Όλα τα υλικά απορροφούν το νερό; Καταγράψαμε τις υποθέσεις μας για συκγεκριμένα υλικά σε ένα μεγάλο χαρτί στην παρεούλα όλοι μαζί, έτσι ώστε και τα προνήπια να εξοικειωθούν με τον πίνακα διπλής εισόδου που θα του έδινα.

Μετά χωριστήκαμε σε ομάδες και η κάθε μία είχε τα ίδια υλικά για να κάνει τους πειραματισμούς της. Για να ρίχνουμε νερό χρησιμοποιήσαμε σύριγγες και πλαστικά κουταλάκια. Ο υπεύθυνος της κάθε ομάδες που χειριζόταν τα παραπάνω, έριχνε κάθε φορά μόνο μία-δύο σταγόνες σε κάθε υλικό. Μετά η ομάδα παρατηρούσε εαν γινόταν απορρόφηση ή όχι και το κατέγραφε ο καθένας στον πίνακά του.

PA300345

PA300346

PA300347

απορρόφηση

Δεν ξεχάσαμε, φυσικά, να μιλήσουμε για τα αποτελέσματα του πειράματός μας.

Βέβαια, όταν η βροχή μετατρέπεται σε καταιγίδα τότε το νερό που πέφτει στη γη είναι πάρα πολύ και δεν μπορεί να το απορροφήσει όλο το χώμα. Εμάς, βέβαια, ουδόλως μας ενοχλεί αυτό γιατί έτσι σχηματίζονται…οι νερόλακοι!

Και κοίτα να δεις βρε παιδί μου που σχηματίστηκαν μερικοί πάνω στη μοκέτα της αυλής μας. Στο καλό! Πώς θα τους περάσουμε τώρα χωρίς να πατήσουμε μέσα; “Θα πηδήξουμε από πάνω καλέ κυρία”! Μα είμαι ντιπ καταντιπ. Ούτε που το σκέφτηκα;). Κάπως έτσι ξεκινήσαμε να χοροπηδάμε πότε με τα πόδια ενωμένα και πότε σαν αλογάκια πάνω από τους νερόλακους. Στην επόμενη πίστα, μάλιστα, τα πράγματα δυσκόλεψαν. Έπρεπε να πηδήξουμε κρατώντας και μια ομπρέλα.

PA300358

Μετά ένα καλάθι με ξύλινα τουβλάκια

PA300371

και τέλος έπρεπε να συντονιστούμε με τον τυφλό φίλο μας και να περάσουμε παρέα τον νερόλακο.

PA300372

Δύσκολα πράγματα! Αλλά τα καταφέραμε γιατί είμαστε ωραίοι τύποι και σκληραγωγημένοι;).

Το παιχνίδι είναι ωραίο εαν πειραματιστείτε με την έννοια του βάρους και του πως αυτή επιδρά στην κίνηση των αντικειμένων ή των ανθρώπων (εαν δουλέψετε τη διατροφή, για παράδειγμα, και μιλήσετε για την παχυσαρκία και το πόσο δυσκίνητος γίνεται ο άνθρωπος εξαιτίας του βάρους).

Ε, μετά από όλη αυτή τη γυμναστική χρειαζόμασταν κάτι για να μας ηρεμήσει.

Η βροχούλα” του Ουλκέρογλου έκανε το μαγικό της;).

Καλό Σ/Κ σε όλους και Keep walking xxx