Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Ο τόπος που ζω

         Αυτή την εβδομάδα θα γνωρίσουμε το νησί μας λίγο καλύτερα. Ξεκινήσαμε παίζοντας διάφορα παιχνίδια με τον χάρτη της Κέρκυρας και τα σύμβολά του, ενώ δεν παραλείψαμε να αναφερθούμε και στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα.

Είπαμε για τον μύθο της όμορφης νύμφης Κόρκυρας κόρης του Aσωπού ποταμού την οποία αγάπησε ο Ποσειδώνας, την έκλεψε και την έφερε σ’ αυτό εδώ το νησί δίνοντας του το όνομά της. Φυσικά δεν γινόταν να μην την δραματοποιήσουμε.

IMG_4138 IMG_4145

(η Κόρκυρα πλένεται στα νερά του Ασωπού)          ( Ο Ασωπός με τον Δία)

Σήμερα στήσαμε και την “γωνιά της Κέρκυρας” στην τάξη με αντικείμενα και κερκυραϊκά προϊόντα που μας έφερε μια μαμά (ευχαριστούμε:) και με φωτογραφίες που είχαμε εμείς.

IMG_4156

Μετά παίξαμε το παιχνίδι του χρόνου. Χωρίσαμε ένα χαρτόνι σε τρία μέρη (χθες, σήμερα και αύριο) και στο χθες κολλήσαμε φωτογραφίες από την παλιά Κέρκυρα. Μετά είδαμε φωτογραφίες των ίδιων περιοχών από την Κέρκυρα σήμερα και τα παιδιά προσπάθησαν να κάνουν τις αντιστοιχίσεις αλλά να υποδείξουν και τις αλλαγές.

IMG_4150IMG_4153

Δώσαμε έμφαση στη φύση που είχε αλλάξει με την πάροδο του χρόνου, αλλά και στο πως αλλάζει ένα τοπίο με την ανθρώπινη παρέμβαση. Γιατί οι άνθρωποι αλλάζουν κάποια πράγματα με το πέρασμα του χρόνου και τι βοηθάει στις αλλαγές αυτές; (ανακαλύψεις, τεχνολογία, οικονομικός παράγοντας, ανάγκες). Αφού, λοιπόν, καταλήξαμε οτι για όλους αυτούς τους λόγους αλλάζουν τα πράγματα γύρω μας, άρα και το νησί μας,  χωριστήκαμε σε ομάδες και η κάθε ομάδα πήρε μία φωτοτυπία των τοπίων της σημερινής Κέρκυρας. Στόχος ήταν να φανταστούν πως θα μπορούσαν να είναι τα μέρη αυτά μετά από μερικά χρόνια και να ζωγραφίσουν τις αλλαγές επάνω στις φωτοτυπίες. Φυσικά, ακολούθησε παρουσίαση.

IMG_4154

Μιλήσαμε ακόμα για τον δήμαρχο, πώς τον επιλέγουν οι κάτοικοι μιας πόλης και ποιες είναι οι αρμοδιότητές του. Μας αρέσουν όλα στο νησί μας όπως είναι σήμερα; Τι μας ενοχλεί; Τι θα θέλαμε να αλλάξει; Αν, πάντως, γινόταν ο καθένας δήμαρχος της Κέρκυρας για μια μέρα…δείτε στην παρακάτω παρουσίαση τι θα έκανε;)

Δήμαρχος

Αν πάλι θέλετε να  κάνετε κάτι παρόμοιο σε μορφή κολάζ, κλικ στην εικόνα.

image

Αυτά από μένα, Keep walking xxx