Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Αρχαία Ελλάδα: Ο μύθος της Ηχούς

           Συνεχίζοντας την αναδρομή μας στην αρχαία Ελλάδα και τη μουσική, δε θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε τον μύθο της Ηχούς. Ένας μύθος ο οποίος έχει τρεις εκδοχές. ‘Εφτιαξα, λοιπόν, εικόνες με τους ήρωες των μύθων και τους αφηγήθηκα στα παιδιά με τη βοήθειά τους.

IMG_1010

                                   fhdfg    cvhnfg

Τις εικόνες μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε για να αναδιηγηθούν τα παιδιά τις τρεις εκδοχές. Μπορείτε, βέβαια, να χωριστείτε σε θεατρικές ομάδες και να ετοιμάσετε μια αναπαράσταση των μύθων. Εάν πάλι δεν έχετε αρκετό χρόνο για κάτι τέτοιο, ψηφίστε (με έναν τρόπο που θα σας υποδείξουν τα παιδιά) ποιά εκδοχή προτιμάει η τάξη να αναπαραστήσουν και μετά προχωράτε στο “στήσιμό” της.

Μια όμορφη γλωσσική δραστηριότητα που μπορείτε να δουλέψετε με αφορμή τον μύθο της Ηχούς, είναι τα παιχνίδια των καταλήξεων. Ένα παιδί θα κάνει την Ηχώ και άρα θα επαναλαμβάνει μόνο το τέλος των λέξεων (φτιάξτε του και ένα χάρτινο χωνί για να τις φωνάζει μέσα από αυτό;). Ζητείστε από τα παιδιά της υπόλοιπης τάξης να σας πουν λέξεις που να τελειώνουν, ας πούμε σε….–ακι. Για παράδειγμα,

παιδί 1: τουβλ-άκι

Ηχώ: ααακιιιιιιι

παιδί 2: τραπεζ-άκι

Ηχώ: αααακιιιιι  κτλ.

Τα λάθη σε αυτό το παιχνίδι βοηθούν στο να καταννοήσουν τα παιδιά τί σημαίνει κατάληξη (το τελείωμα μιας λέξης) αφού η Ηχώ θα κάνει πάντα την επαλήθευση.

Θα πρέπει, ωστόσο, να υπάρχει μια κλιμάκωση στην δυσκολία του παιχνιδιού:

-υποκοριστικά /μεγεθυντικά (-ακι/ –αρα/ –ιτσα )

-επαγγέλματα (-πώλης)/ επαγγελματικοί χώροι (-είο)

-διάφορες καταλήξεις (-όνι/ –άνι/-έλα κ.α)

-γράμματα

Και φυσικά μην παραλείψετε να δείτε το βίντεο της Ηχούς και του Νάρκισσου.

Σας φιλώ, Keep walking ;)