Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Παγκόσμια ημέρα βιβλίου

World-Book-Day-Boy
   Και να ’μαστε πάλι εδώ;) Χρόνια πολλά σε όλους, εύχομαι να ξεκουραστήκατε για να πάμε δυνατά στη τελική ευθεία.
Ο Απρίλιος, λοιπόν, είναι ο μήνας του βιβλίου. Στης 2 του μήνα είχαμε την παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου και σήμερα γιορτάζουμε την παγκόσμια ημέρα βιβλίου (γενικώς). Είναι επομένως θαυμάσια ευκαιρία αφού μιλήσαμε για τη διατροφή, την υγιεινή, το περιβάλλον που έχουν να κάνουν με το σώμα του ανθρώπου, αλλά και τα συναισθήματα που αφορούν στην ψυχή του να γνωρίσουμε και την τρίτη διάσταση της ανθρώπινης φύσης: τον νου!
Η ενότητα για το βιβλίο θα μας βοηθήσει να προσεγγίσουμε μία πτυχή του νου που έχει να κάνει με τη σκέψη, τη δημιουργικότητα και την φαντασία όταν αυτές μετατρέπονται σε γραπτό λόγο.
Ξεκινήσαμε σήμερα συζητώντας με τα παιδιά για την ιστορία του βιβλίου. Η παρουσίαση που ετοίμασα μας βοήθησε σε αυτό (κλικ στην εικόνα για να την “κατεβάσετε”).
Image2
Μπορείτε ακόμα να δείτε πώς φτιάχνετε ο πάπυρος,

και η περγαμηνή:
Στο τέλος της παρουσίασης υπάρχει ένα γραφικό, κάτι σαν ιστοριογραμμή, που δείχνει σχηματικά την εξέλιξη του βιβλίου στο χρόνο. Η εικόνα αυτή είναι μια καλή ευκαιρία να βάλετε τα παιδιά να σκεφτούν με ποιούς άλλους τρόπους θα μπορούσαν να δείξουν σχηματικά την εξέλιξη του βιβλίου. Π.χ με βάση το μέγεθος (από ένα μικρό βιβλίο προς ένα μεγαλύτερο, με μία ευθεία γραμμή που έχει κουκίδες, με ομόκεντρους κύκλους, με μία γραμμή φίδι, με πυραμίδα κτλ. Εάν καταλάβετε ότι δυσκολεύονται, έχετε έτοιμους εσείς τους τρόπους και απλά ζητήστε από τα παιδιά να τοποθετήσουν τα γεγονότα χρονικά με τον κάθε ένα τρόπο.
hdfgh
Στόχος μας: να αντιληφθούν τα παιδιά το ότι δεν υπάρχει ΕΝΑΣ τρόπος για να καταγράψουμε αυτό που σκεφτόμαστε. Ο καθένας το καταγράφει στο χαρτί όπως το φαντάζεται και αυτό είναι που μας κάνει μοναδικούς!
Εάν θέλετε να ενσωματώσετε σε αυτή τη δραστηριότητα και τον τομέα της τεχνολογίας, χρησιμοποιήστε τα γραφικά SmartArt που υπάρχουν στο Μicrosoft Office Word 2007. Είναι ο,τι πρέπει γι’ αυτή τη δουλειά.
Image3
Αυτά για σήμερα, Keep walking xxx