Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015

Οι αντικατοπτρισμοί του φθινοπώρου.

Και είναι πια καιρός να μιλήσουμε για την αλλαγή αυτή που νιώθουμε να συμβαίνει γύρω μας: το φθινόπωρο.

Παρατηρήσαμε τις αλλαγές στην αυλή μας και διαβάσαμε το πολύ όμορφο ποίημα της Γιάννας Σέργη για αυτή την εποχή. Με αφορμή την περιγραφή φτιάξαμε τους Φθινοπωρούληδές μας (χαρακτηριστικά προσώπου/ μοτίβο χρώματος στις κάλτσες/ φύλλα στο φόρεμα και η λέξη ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ στην ταμπέλα).

                 20151029_095650   20151029_103231    image

Παρατηρώντας τα φθινοπωρινά χρώματα είδαμε φωτογραφίες στο διαδίκτυο και σταθήκαμε ιδιαίτερα στις παρακάτω.

 

Τα παιδιά παρατήρησαν ότι τα πάντα “φαίνονταν” (αντικατοπτρίζονταν) μέσα στο νερό.

Έτσι στην προσπάθειά μας να φτάσουμε στην λέξη αντικατοπτρισμός πειραματιστήκαμε με διάφορα υλικά ώστε να δούμε ποιο από αυτά θα δημιουργούσε αυτό το φαινόμενο.

Αφού κάναμε υποθέσεις για το πως θα πρέπει να είναι το υλικό, δοκιμάσαμε ένα ταψί, γυαλί, χαρτί, ξύλο, πλαστικό, καθρέφτη. Φροντίστε να έχετε λείες και τραχιές επιφάνειες από όλα τα υλικά (π.χ ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο ατσαλάκωτο και ένα πολύ καλά τσαλακωμένο). Δοκιμάστε τα όλα και βγάλτε τα συμπεράσματά σας. Τα παιδιά παρατηρούν εύκολα ότι οι πιο “απαλές”, “μαλακές”, “ίσιες” επιφάνειες δημιουργούν αντικατοπτρισμούς.

Δραματοποίηση: Αν έχετε ένα μπλε πανί απλώστε το κάτω (λίμνη) και βάλτε δύο παιδιά- δέντρα στην άκρη της λίμνης όρθια, να πάρουν όποια πόζα θέλουν. Μετά ζητήστε από δύο άλλα να σχηματίσουν τον αντικατοπτρισμό τους με τα σώματά τους επάνω στο πανί.

Εμείς φτιάξαμε ανάλογες φθινοπωρινές εικόνες με τις παραπάνω χρησιμοποιώντας αντί για πινέλα τσαλακωμένα χαρτιά,

20151102_105620 20151030_100555

και μάθαμε για τον μύθο του Νάρκισσου που πνίγηκε ενώ θαύμαζε τον αντικατοπτρισμό του μέσα στο νερό.

Καλή εβδομάδα παίδες μου, Keep walking xxx